På plattformen X konstaterade partiledaren Jimmie Åkesson snart att valresultatet var en besvikelse.
”Faktiskt närmast en chock. För mig och för väldigt många andra”, skrev Jimmie Åkesson.
Taktiken – gå till motattack
Tillbakagången skedde efter en valrörelse som präglats av TV4 och Kalla faktas avslöjande att SD drivit anonyma trollkonton i sociala medier. Ett avslöjande som bemötts med minst sagt aggressiv krishantering från SD:s sida. Bland annat kallade Jimmie Åkesson svenska medier för ”proxykrigare” och påstod att SD var utsatta för en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsteretablissemanget”.
Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för SD och numera självständig kommunikationskonsult, har svårt att förstå valet att gå till attack mot medierna.
– Jag tror att man gjorde sig själv en otjänst när man valde ut TV4 som huvudmotståndare i EU-valet. Väljarna förväntar sig att man faktiskt har en politik som man vill driva och att man talar om varför man behövs i EU-parlamentet, säger Paula Bieler Eriksson.
Hittills har SD:s framgångar varit lite av ett självspelande piano – även när det har gått dåligt så har det på något vis ändå gått bra.
Hon anser att resultatet i EU-valet innebär att SD för första gången behöver göra en ordentlig valanalys.
– Det är klart att det här ger en törn i självbilden. Nu måste man utvärdera på ett helt annat sätt. Hittills har SD:s framgångar varit lite av ett självspelande piano – även när det har gått dåligt så har det på något vis ändå gått bra.
Partisekreteraren: ”Inte oroad”
Från SD:s håll har man envist hävdat att TV4:s granskning var vilseledande. Av den anledningen gjorde SD inte fel som gick till hårt motangrepp, menar partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.
– Jag tycker nog inte det i sak, oaktat valresultatet. Det finns goda skäl att stå upp för sig själv gentemot en granskning med ett ohederligt grepp, säger Mattias Bäckström Johansson.
Själv tror han heller inte att avslöjandet kommer att drabba samarbetet med de andra Tidö-partierna inför kommande riksdagsval nämnvärt.
– Vi har väldigt bra samtalston och det finns en konstruktiv ingång till många av de här frågorna. Jag är inte särskilt orolig för att det inte skulle vara någonting man inte syr ihop. Vi har ett samarbete som är ett tämligen väloljat maskineri som fungerat väl under den första delen av mandatperioden.
Trots fiaskot i EU-valet behåller SD ändå stödet bland svenska väljare i riksdagsvalet. Det visar två efterföljande väljarundersökningar som genomförts av SCB och Aftonbladet/Demoskop.
Ett besked som enligt Anne-Cathrine Jungar, statsvetare med fokus på populistiskt högerradikala partier vid Södertörns högskola, skickar blandade signaler.
– Varför det ser ut som det gör kan man egentligen bara spekulera om. Röstdeltagandet är generellt svagare i EU-val, något som kan drabba högerpartier i synnerhet eftersom deras väljare tenderar att ha lägre förtroende för politiska institutioner, säger Anne-Cathrine Jungar.
Tona ner ideologin
Hon tror också att SD:s tidigare framgångar kan ha fått vissa väljare att känna sig trygga och stanna hemma på valdagen.
– Om man tror att det kommer gå bra oavsett så tänker man kanske att det inte spelar så stor roll om man själv röstar eller inte. Väljarundersökningarna visar nämligen att väljarna inte har bytt parti utan bara att SD:s väljare inte röstat i samma utsträckning.
I viss mån har SD som svar använt sig av mer nationalistisk ideologi och retorik.
Huruvida den aggressiva krishanteringen efter avslöjandet om partiets trollfabrik spelat in i det misslyckade valresultatet tycker Anne-Cathrine Jungar är svårt att svara på.
– I viss mån har SD som svar använt sig av mer nationalistisk ideologi och retorik, exempelvis i Jimmie Åkessons så kallade tal till nationen. Men vägen till framgång för SD har hittills tvärtom varit att slipa bort de vassa kanterna och tona ner det ideologiska, säger Anne-Cathrine Jungar.
Åkesson ohotad
Att turbulensen kring partiet skulle rubba det interna stödet för Jimmie Åkesson som partiledare är samtliga som Dagens ETC pratat med tveksamma till.
– Säkerligen kommer resultatet i EU-valet som ett slag även för honom, särskilt som han så tydligt frontade kampanjen mot medierna. Men det ska mycket till innan Jimmie Åkesson är i en hotad position som partiledare, säger Paula Bieler Eriksson.
Anne Cathrine Jungar instämmer.
– Nog kommer han sitta under överskådlig tid.