Beskedet att stötta budgeten, där det förslag om höjda pensioner som C varit med och förhandlat ingår, är inte okontroversiellt heller inom partiet. Få är öppet kritiska, men ett undantag är ungdomsförbundets ordförande Reka Tolnai som twittrar att Centerns besked är ”olyckligt”. Och Helena Lundgren, kommunpolitiker i västerbottniska Vindeln, dundrar som hela Vindelälven när hon beskriver sin partilednings vägval.
– Vi har en partiledare som lovade när hon tillträdde att vi 2022 skulle jobba för att vara det största borgerliga partiet. Nu är vi snarare det minsta socialdemokratiska partiet, säger Helena Lundgren.
Bland de som nämns som tänkbara efterträdare till Annie Lööf finns flera som anses stå till höger i partiet och uppges ha varit kritiska till januariavtalet, som Emil Källström, före detta ekonomisk-politisk talesperson och Hanna Wigenius som sitter i partistyrelsen. Helena Lundgren vill inte nämna några namn, men hoppas att en ny partiledare tar över vid en valförlust – och ansluter till övriga borgerliga partier, även om det innebär samarbete med SD.
– Jag hoppas någon ställer sig upp och visar vägen för ett starkt borgerligt parti med rötterna i landsbygden, säger Helena Lundgren.
”Det är så ovärdigt”
Bland de centerpartister som är nöjda med uppgörelsen med regeringen vill man inte kännas vid att den betyder att man ”valt sida”. Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och ledamot i partistyrelsen, hör till dem. Han tolkar högerpartiernas nej till en pensionsuppgörelse som ett sätt att försöka framställa det som att Centerpartiet anslutit sig till de rödgröna partierna.
– Man säger nej till ett förslag bara för att trycka in Centerpartiet i en situation där vi måste välja mellan höger och vänster. Det är så ovärdigt, säger Muharrem Demirok.
Har valt SD-vägen
I likhet med vad partiledningen säger ska också dörren till samarbete med Vänsterpartiet hållas stängd, enligt Muharrem Demirok. Han menar att partiet är konstruktiva när man är öppna för samarbete med alla partier utom V och SD – men tillstår att det kan bli svårt att få med sig andra på lösningar där både S och högerpartier ingår.
– Jag börjar inse att man låst dörren. De före detta allianskollegorna verkar inte se någon annan väg än via Sverigedemokraterna. Då minskar förutsättningarna för att få ihop något styre överhuvud taget, säger Muharrem Demirok.
Efter att Centerpartiet meddelat att man ställde sig bakom regeringens budgetförslag – som reviderats med en kompromiss om pensionerna – kom beskedet att högerpartierna stoppat förslaget från att behandlas i finansutskottet. Enligt uppgifter till Expressen kommer regeringen istället inom de närmaste veckorna återkomma med en extra ändringsbudget där det nya pensionsförslaget finns med.