– I natt har vi tömt hotellet på alla, säger Lena Oderstad-Andersson, ägare till Ramnäs Hotell & Konferens.
Hon syftar på att hennes hotell i Ramnäs, som ligger i Surahammars kommun, under de senaste två veckorna varit samlingsplats för ledningsstab, polis, militär, hemvärn, kommunalråd, jordbruksministern, statsministern, kungen, en svensk- och utländsk journalistkår – som alla på något sätt arbetat med den största branden i modern svensk historia, som drog fram i Västmanlands skogar i början av augusti.
– Det var en krigszon här, fortsätter Lena Oderstad-Andersson.
Ingen vet riktigt hur länge eftersläckningsarbetet kommer fortgå, eftersom branden har letat sig ner i trädens rotsystem, där det fortfarande brinner på sina håll. Detta trots att mycket regn faller denna måndag – två veckor efter att evakueringen av drabbade människor och djur pågick för fullt.
För Ramnäs Hotell & Konferens återstår sanering av hotellet, så att man kan ta emot alla de gäster som fått skjuta på sina bokningar. Ekonomisk ersättning för bortfallet får bli en senare fråga.
– Jag har inte kommit dit än, konstaterar Lena Oderstad-Andersson.
”Byn de glömde”
Byn Stabäck i Fagersta kommun tillhör de värst drabbade områdena när det gäller brandskadade fastigheter. Här har ett 20-tal byggnader förstörts. Paret Nyberg är en av sju permanenta familjer i byn.
Stefan och Marie fick fly branden för sina liv i parets bil, ”sicksackande mellan brinnande kvistar”, och kom undan med en hårsmån. Som genom ett mirakel står huset kvar, dock med en del tak- och fasadskador.
Det är först nu, två veckor senare, som Marie och Stefan får tillgång till det igen. De kommer in på det avspärrade området genom att visa upp id-kort för militären som ska förhindra att nyfikna kommer för nära. Garaget, vedförrådet, fyrhjulingen och gräsklipparen försvann i lågorna. Familjens får hann räddas, men hagen brann ner.
Marie är fortfarande märkbart tagen av flykten från elden – både hon och maken har andningssvårigheter efter att ha andats in den giftiga svarta röken.
– Jag hostade i en vecka, och Stefan har fortfarande ont i halsen men han har inte hunnit gå till läkaren än, berättar Marie.
Hon ska försöka gå tillbaka till jobbet som undersköterska på Fagersta kommun, men tror inte att hon orkar i nuläget, på grund av trycket över bröstet. De är försäkrade men är osäkra på hur mycket de kommer att få tillbaka för skadorna. Marie är däremot säker på att husets värde har rasat. ”Vem vill bo här nu?”
Många boende i Stabäck fick fly på eget bevåg eftersom ingen förvarnat dem om att branden skulle nå dit.
– All fokus var riktat på Gammelby och Sala. Stabäck är byn de glömde, berättar Marie.
Sterilt och förkolnat landskap
När vinden vände mot Stabäck gick allt väldigt fort. Nybergs granne Ove Backström fick ett telefonsamtal från sin syster vid 16.30-tiden på måndagen.
– Hon sa bara: ”Stick!” Så jag greppade en låda med foton och katten och gjorde som hon sa, berättar Ove.
Hans permanenta rödmålade trähus med vita knutar står kvar. Värre är det med sommarstugan och tre andra byggnader som han ägde, och omkring 15 hektar skog – allt är förstört. Ove har anmält skadorna till Länsförsäkringar men är även han osäker på ersättningen.
– Det är klart att det känns tråkigt, fast jag är inte bitter, säger Ove och visar de förkolnade resterna av sommarhuset, där hans 14-årige son egentligen skulle ha övernattat med några kompisar under måndagsnatten, men som lyckligtvis ändrade sina planer i sista stund.
Oves sommarhus låg på sjön Snytens södra sida, och på andra sidan sjön syns svarta trädstammar – tecken på att branden har kastat eldklot flera hundra meter bort, att den ”har hoppat” över vattnet.
Vi går igenom vad som nu är ett sterilt landskap, med förkolnade tallar. Räddningstjänsten har fällt träden som står intill grusvägen, men i övrigt står de tätt intill varandra i fina rader. Stammar i vad som var en plantage med amerikanska contortatallar – kända för att växa betydligt snabbare än svenska tallar. Sönderbrända träd, som Ove inte tror kommer att stå kvar länge vid kommande höststormar.
Många bybor pratar nu om att plantager som denna, tillsammans med höga sommartemperaturer och torra marker är som att be om problem.
– Det hade varit bättre med lövskog, säger Ove och förklarar att både hans och Nybergs permanenta hus klarat sig undan elden, med stor sannolikhet beroende på att kringväxande björkar och andra lövträd har skyddat fastigheterna – eftersom de inte har lika lätt att fatta eld som barrträd.
Det påståendet håller Stefan Nyberg med om, när han visar var det brunnit kring hans och Maries trävilla. Granarna på tomten är svarta streck, medan de flesta björkarna bara är smått svedda i barken.
– Lövskog håller emot bränder, säger Stefan och pekar mot grannens sommartorp från 1800-talet som brunnit ner till grunden.
– Bygganden hade en dvärgtall framför sig som snabbt tog fyr.
Polisutredningen gällande brandens orsak pågår för fullt, men det mesta pekar på att det var skogsbolaget Stora Ensos markberedare som startade branden. Utredningen kan bli en långdragen process.
– Någon på försäkringsbolaget sa att det kan dröja 10–15 år. Visst är nya regler för markberedning bra för framtiden men vi behöver stöd och rättshjälp nu, säger Marie och får medhåll av sin man:
– Alla drabbade måste gå samman. Det är inte vi som orsakat branden, men vi får stå mitt i skiten!
”Göra vår egen utredning”
Länsförsäkringar, där huvuddelen av de drabbade är kunder, får nu in allt fler skadeanmälningar. Försäkringsbolaget kommer betala ut omkring 250 miljoner kronor till sina kunder. Mikael Hellberg är skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen, och han tror att ansvarsfrågan kommer vara löst inom sex månader.
– Vi har inte tillgång till utredningen, den ligger hos åklagare så vi vet inte vems fel branden är, eller exakt vad som hände, säger Mikael Hellberg.
Vad händer nu?
– Vi är givetvis intresserade av vad som hände och varför, så vi kommer att göra vår egen utredning.
Han har själv flugit över de drabbade kommunerna och är ”fascinerad över de gröna områdena” mitt i allt det svarta, och tror att vilken typ av skog man -planterar i framtiden kommer bli en viktig fråga.
– Det är jag helt säker på att man kommer att diskutera.
Att det brinner ofta i skogarna är inget nytt, däremot är storleken på branden det, och Mikael Hellberg tror att man kommer bli bättre på släckningsarbete i framtiden.
– Vi hade inte erfarenheten tidigare, men kan lära oss mycket genom denna brand.
Hur kommer ni arbeta med de drabbade?
– Alla har nu fått tillträde till sina hus, som vi kommer att gå igenom tillsammans med de drabbade. Vi kommer sätta upp en plan och lösa detta på bästa sätt.
Ett stycke bort från Ove Backströms nerbrunna sommarhus får pensionerade skådespelarparet Kenneth Risberg och Anja Landgré tillbaka strömmen till sitt hus som de haft i 30 år. Vattenfall installerar ett temporärt dieselaggregat eftersom alla elledningar fortfarande är förstörda. Anja är inte riktigt nöjd med lösningen.
– Det kommer ju spy ut avgaser och passar inte alls in i vår vackra miljö, säger hon.
Kenneth och Anja har lånat olika vänners hus i två veckor.
Precis som många andra i området har de skräckhistorier att berätta från den fjärde augusti, när de fick fly i en eka över sjön Snyten – bogserad av grannens båt. Deras hus klarade sig, men tomten på 4 000 kvadratmeter är till största delen förstörd. Anledningen till att huset klarade sig säger Kenneth beror på att ”vinden vände och alla lövträd som växer runt huset”. Den välfyllda vedboden, jordfräsen, gräsklipparen, en cykel, datorn och mobiltelefonen – är bara bagateller att bli av med i sammanhanget. Paret är glada att vara vid liv. Trots det är Kenneth kritisk till att det inte fanns någon brandvakt vid markberedningen – då branden påstås ha startat, och att det låg kvar stora rishögar på kalhyggena i området.
– Man kan inte ha markberedning när det är så torrt i markerna, och det måste alltid finnas en brandvakt! klargör han.
Kenneth berättar att brandkåren släckte en brand på ett kalhygge i närheten – bara ett par veckor innan den stora branden. Han tycker att Stora Enso ”lägger ansvaret på sina entreprenörer, som i sin tur skyller ifrån sig”.
– Ingen vill ta ansvar för det som har inträffat.
”Hur mäter man värdet?”
Även han håller med om påståendet att blandskog hade förhindrat den massiva spridningen av branden, istället för plantager med barrskog.
– Plantager handlar bara om att göra ren profit, att tjäna snabba pengar.
Tidigare kunde Anja och Kenneth höra fågelkvitter utanför huset. En gång såg de ett lodjur från köksfönstret. Det är viltet och den vackra naturen i Bergslagens skogar som har gjort att de vill bo här. Nu är djuren borta, och deras hus omgivet av en livlös öken. De är rädda att värdet på huset och tomten störtdyker.
– Detta brukade vara ett attraktivt område för stockholmare att ha sommarhus i. Hur mäter man värdet nu? undrar Kenneth när han visar vad som återstår av bryggan intill Snyten, dit paret jagades av eldhavet.
Kommer ni att bo kvar?
– Vi är fortfarande chockade så vi kan inte ta det beslutet nu, säger Anja.
Sedan pekar hon på ett grönt skott som har trängt igenom askhöljet, som täcker marken.
– Titta, naturen kommer redan tillbaka. Hur ska vi kunna säga nej till att bo kvar här?