Fatma El-Zein visar runt i Yalla Trappans lokaler i Rosengård: Köket där hon oftast arbetar, matsalen där lunchgästerna sitter och den nya uteserveringen som snart ska börja användas.
Här har hon arbetat i drygt fyra år. Till en början på halvtid, men numera på heltid. När hon inte lagar mat utbildar hon ny kökspersonal eller åker runt som ambassadör för Yalla Trappan och berättar om deras verksamhet.
Går till jobbet när hon är ledig
Fatma berättar att hon trivs med arbetet – så bra att hon ibland kommer hit när hon är ledig för att dricka kaffe och prata. Men det tog sin tid att få ett jobb. Anställningen på Yalla Trappan är hennes första. När hon fick den hade hon bott i Sverige i 26 år och sökt fler jobb än hon kan minnas.
– Jag trodde att jag aldrig skulle få ett jobb, att jag bara skulle städa och passa barnen i resten av mitt liv. Min dröm var att få ett jobb men jag tänkte att ingen skulle välja mig, säger hon.
Hon minns hur glad hon var när hon fick sin första lön. Inte bara för att det var pengar, utan framför allt för att hon hade tjänat dem själv.
– Jag är så stolt över mitt arbete, över att jag har ansvar. Jag är också glad att jag inte behöver vara hemma hela tiden. Här träffar jag folk, lär mig nya ord varje dag och lär mig hur samhället fungerar. Jag har ett helt annat liv nu.
Innan Fatma fick sin anställning på Yalla Trappan hade hon bara haft ett par korta praktikplatser som inte ledde vidare till något. I stället studerade hon svenska i flera omgångar eller var hemma med barnen.
Hon berättar att många i Rosengård lever i den situationen, en vill arbeta men får inte chansen. Och ju längre en är arbetslös, desto svårare blir det att få ett jobb. Särskilt svårt är det för kvinnor som bär hijab.
– Det är många som kan svenska bra och har högskoleutbildning men som ändå inte får jobb för att de bär hijab. En anställer hellre någon som inte kan svenska så bra men som inte bär hijab. Jag kan bli arg på att det är så.
Just språket är en annan orsak till att många har svårt att få arbete.
– Det är viktigt att man satsar på språkutbildningar så att folk lär sig svenska ordentligt. Annars blir det ännu svårare att få jobb. Man lär sig också språket lättare om man arbetar, säger Fatma.
Hon tycker också att alltför många bara får praktikplatser, aldrig ett riktigt jobb.
– Det är en annan sak att ha en anställning. Då är det på riktigt, man jobbar från hjärtat och man vet att det inte bara är för en kort tid. Man vet att man inte snart måste börja om att leta jobb igen.
I pallkragarna utanför Yalla Trappan växer örter som de använder i matlagningen. Fatma visar vinrankorna som de använder till vinbladsdolmarna i kafét och plockar lite salvia. Hon säger att hon nog aldrig hade fått något jobb om hon inte hade kommit i kontakt med Yalla Trappan och menar att det behövs fler sådana verksamheter.
– Politikerna skulle kunna starta sådana här ställen. Annars kanske folk kan få hjälp att starta kooperativ och själva ordna sina jobb. Huvudsaken är att fler får arbeta och möjligheten att försörja sig själva.