BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det innebär i praktiken att kommunen har gått med på att använda stimulanspengar för att sänka kostnader i stället för att faktiskt få bättre bemanning.
Monica Östman (S) är ordförande i äldrenämnden och säger att kommunen i möte har krävt av Vardaga att de inte ska använda stimulanspengarna från regeringen till att täcka det som borde ses som grundbemanning.
– Vi har haft ett möte och varit tydliga mot dem om att de måste bemanna upp.
Krävs större bemanning
När det gäller godkännandet av tre personer i nattbemanningen på fyra avdelningar menar Monica Östman att kommunen aldrig har sagt ja till att Vardaga har en så låg siffra. Den ska i stället tolkas som det lägsta möjliga antalet om vårdbehoven inte skulle ha varit större. Men i det här fallet är de större och det krävs en större bemanning för att leva upp till alla de så kallade ska-krav som kommunen ställer.
– Det är därför vi har dragit in dygnsersättning för Vardaga nu, för de lever inte upp till god och säker vård.
Men Vardagas regionchef AnnSofie Sandberg tycker att företaget gör vad de ska enligt kontraktet med kommunen, och hänvisar till vad som står där.
"Från kommunen är det enda krav som ställs på bemanning att enheter för personer med demenssjukdom ska ha personal på plats hela dygnet", skriver AnnSofi Sandberg, och tillägger:
"Grundbemanningen nattetid är fyra personer och man samarbetar kring de insatserna som ska utföras. Uppsala Kommuns krav i upphandlingen är att enhet för personer med Demenssjukdom ska ha personal på plats hela dygnet. På Ferlin finns två enheter för personer med demenssjukdom. Det innebär att vi efterlever det ställda kravet på bemanning".
Om den psykiatriavdelning där personal jobbar ensam menar Vardaga att de redan har gjort en riskbedömning och att alla som ska arbeta där har fått utbildning.
Men Monica Östman menar att Vardaga vantolkar dokumenten.
Är det inte lite på ert ansvar som nämnd att se om ett bud ligger så lågt att det inte är rimligt att kunna uppfylla kraven?
– Nej, hade de lagt ett bud som vi hade kunnat förkasta så hade vi gjort det, men det fanns inget i det som stred mot upphandlingsreglerna.
Eftersom upphandlingsmodellen, som togs fram 2011, ändå har lett till negativa konsekvenser för de äldre vill äldrenämnden nu ändra på förfarandet.
– Vi håller på att se över hela upphandlingsunderlaget. Det vi har nu ger de här effekterna och det är inte önskvärt från kommunens sida.