De svenska elnäten drivs som naturliga monopol och marknaden är därför hårt – enligt bolagen alldeles för hårt – reglerad. Energimarknadsinspektionen bestämmer på förhand bolagens tillåtna intäktsramar fyra år i taget och nu är just en sådan period på väg att löpa ut.
Inför nästa fyraårsperiod 2024–2027 vill bolagen ha rätt att höja utgifterna ytterligare. Trots att Energimarknadsinspektionen anser att företagen redan nu tar ut oskäligt höga avgifter.
Men energi- och näringsminister Ebba Busch tycker att den svenska elnätsmarknaden i det stora hela fungerar som den ska. Det är viktigt att elnätbolagen kan ta ut skäliga avgifter som både möjliggör investeringar för klimatomställning och som tillvaratar konsumenternas intressen, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
– De uppgifter som elnätsföretagen ska utföra i elnätssystemet fungerar generellt bra som till exempel utbyggnad och reinvesteringar av elnätet, anslutning av nya kunder inom rimlig tid och hög leveranssäkerhet med få elavbrott, skriver hon.
Dubbelt så mycket el
Sveriges elnät står inför stora utmaningar. De närmaste tjugo åren uppskattar företagen själva att den svenska elkonsumtionen kommer att mer än fördubblas. Just det är ett av bolagens främsta argument för de höjda avgifterna.
Men det är inte en självklarhet att notan för företagens investeringar ska hamna hos kunderna, enligt Stefan Yard, elnätsexpert och professor vid Ekonomihögskolan i Lund, som Dagens ETC tidigare har pratat med. Kunderna borde inte betala för företagens framtida investeringar, menar han.
Ebba Busch håller delvis med.
Är det rimligt att kunderna betalar för elnätbolagens framtida investeringar?
– Kunderna betalar inte i förtid för elnätsföretagen framtida investeringar. Elnätsföretagen får finansiera sina investeringar på samma sätt som andra företag, det vill säga med lån, eget kapital eller ägartillskott, skriver hon.
Ellevio är tillsammans med Eon och Vattenfall en av landets elnätsjättar. Tillsammans äger de tre bolagen näten i en majoritet av Sveriges kommuner. David Bjurhall, chef för pris och regleringsfrågor på Ellevio, anser visserligen att Ebba Busch har rätt i sak, men säger samtidigt att företaget måste höja sina avgifter för att ha möjlighet att ta ut lån.
– Det Ebba säger är korrekt. Men för att kunna få låna pengar till investeringar måste vi visa lånefinansiärerna att vi har en sund verksamhet som klarar av att vi tar de här lånen. Om vi inte skulle ha höjt våra avgifter alls, då skulle vi ha haft svårt att gå till våra lånefinansiärer och säga att nu behöver vi mer pengar, säger David Bjurhall.
Notan landar alltså i slutändan ändå i kundernas knän.
Samtidigt kan den svenska elnätsregleringen vara på väg att förändras. Förra våren landsattes en utredning av dåvarande socialdemokratiska energiministern Khashayar Farmanbar, som ska se över hur det svenska regelverket för elnätsavgifterna förhåller sig till en tidigare EU-dom. Ett av utredningens syften är att säkerställa ”att kunderna inte betalar ett överpris för nättjänsten.”
– Denna utredning kommer troligtvis att föreslå en delvis ändrad reglering av elnätsavgifterna och utredningen ska lämna sitt betänkande senast den 31 oktober 2023. Efter det att utredningen har lämnat sitt förslag kommer regeringen att bereda förslaget, skriver Ebba Busch.