Tio år med Ebba Busch: Underbarnet från Livets ord som inspireras av Michael Jordan
Dagens ETC
Bibeln är hennes viktigaste bok. Politiken är ett kall. Livsprojektet är ökad sammanhållning i Sverige.
Vice statsminister Ebba Busch vill lämna ett bestående avtryck, blir åksjuk av att åka tunnelbana, dansar helst till ”hoochie mama”-musik, och vägrar vara dödstråkig. Hennes beslutsamhet fick Kristdemokraterna in i regeringen – och har lett till skandaler och skumma affärer.
Max V Karlsson går till arkiven för att uppmärksamma KD-ledarens tioårsjubileum på tronen.
Möten. Intervjuer. Mejl. Sociala medier. Utspel. Familjeliv. När allt är som stressigast behöver Ebba Busch gå iväg en stund. Ofta blir det egentid på en handikapptoalett där den kristdemokratiska partiledaren ankrar sig själv tillbaka till nuet. På mobilen spelar hon ”Apple Bottom Jeans” med T-Pain.
She had them apple bottom jeans [jeans] Boots with the fur [with the fur] The whole club lookin at her She hit the floor [she hit the floor] Next thing you know Shawty got low low low low low low low low
Samtidigt ställer hon en rad frågor till sig själv.
– Varför gör jag det här? Varför är just det här förslaget viktigt? Vad syftar det till? Om jag inte klarar av att hitta ett sätt att slå an den strängen hos mig själv, då klarar jag inte av att leverera.
Skilsmässan: ett misslyckande
Just den här intervjun är med VD-podden, andra gången Ebba Busch gästar. Hon berättar snarlika anekdoter i en rad poddar och tidningar genom åren. Om en partiledare som jobbar väldigt hårt och har nära till att tvivla på sig själv om mål- och resultattavlan är för nerkladdad. Då behövs det hon själv kallar ”hoochie mama”-musik för att inte tappa kontrollen.
Hoochie mama är ett uttryck som konservativa kvinnor använder om kvinnor som de tycker ser slampiga ut, enligt slanglexikonet Urban Dictionary. Moraliskt bankrutta slinkor som rullar höfterna i suggestiva rörelser till dansant och showig musik.
För Ebba Busch är det synonymt med r’n’b, och favoritartisten var länge Beyoncé.
Idag har hon sina etablerade metoder för att behålla lugnet och snabbt skifta fokus vid behov. Bland annat har hon inspirerats av den amerikanska basketspelaren Michael Jordan.
– Michael Jordans främsta styrka var förmågan att alltid vara i nuet. Och det har jag blivit extremt duktig på att klara av.
Förmågan att ”byta kassett” i huvudet är det som hindrat henne från att gå ”totalt koko” under tio år som partiledare för Kristdemokraterna, säger Ebba Busch i VD-podden.
Men hon kan fortfarande triggas av att tänka på tidigare kaos, prövningar och tragedier. Ett exempel är skilsmässan från Niklas Thor, som in i det sista hölls hemlig. Hon ser fortfarande uppbrottet som ett misslyckande.
Ebba Busch med dåvarande maken och fotbollsspelaren Niklas Thor, 2016.
Bild:
Claudio Bresciani/TT (Dagens ETC)
Motståndsmannen som försvann
Ebba Busch är född Ebba Elisabeth Busch-Christensen. Hon har dubbla medborgarskap, svenskt och norskt, och är döpt efter sin norska farmor Ebba. Lillebror Gustav Busch fick farfar Maurices namn som mellannamn.
Farmor Ebba och maken Maurice tillhörde den norska motståndsrörelsen under ockupationstiden. De blev beskjutna, bestulna och trampade på av nazisterna. Ebba Busch är uppvuxen med historier om motståndet och säger att det har gjort att hon aldrig tagit frihet och fred för givet.
I sitt tal under Almedalsveckan 2018, samma sommar som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen hotar och slår folk i Visby, hyllar hon farfar Maurice. Han valde inte den enkla vägen utan stod upp för det som var rätt. Och alla borde ta lärdom av motståndsmännen i Danmark och Norge, säger Ebba Busch.
– Motståndsrörelserna vägrade acceptera nazisternas försök att dela upp folket i arier och judar. De svarade: Vi är alla norrmän och danskar. Rashetsarna ska inte få dela oss. Vårt svar idag måste vara: Vi är alla svenskar.
1955 skriver Dagens Nyheter om hur Maurice Busch-Christensen överraskades av ett snöoväder i trakten av Finse och försvann. Han dog i fjällen.
Maktelit bestämde om dagisplats
På 80-talet cyklar Ebba Buschs pappa Truls från Norge till Uppsala för att gå i Livets ords bibelskola. Där träffar han Helena. Truls blir kvar och paret gifter sig.
När Ebba Busch är elva månader gammal känner Helena Busch-Christensen sig tvingad av samhället att skaffa daghemsplats. ”Jag kände mig hjälplös mot en maktelit som bestämde hur jag skulle leva mitt liv”, säger hon i ett pressklipp.
Paret är inte särskilt politiskt aktiva men går i kyrkan och är med i Kristdemokraterna. Barnen döps i Livets ord. Han jobbar som fotograf med hundratals fotobylines i dagstidningar som DN och tryckta produkter för företag och Livets ord. Hon jobbar för Sas på Arlanda men blir utbränd och byter bana, pluggar juridik och blir jurist.
När mamma Helena pluggar sin sista termin pluggar Ebba Busch sin första i freds- och konfliktkunskap. De kör bil tillsammans till Uppsala universitet på morgonen och värderar den tiden tillsammans högt. Det är något helt annat än Ebba Buschs sista kaosår på IB-programmet på Katedralskolan.
Det tidigare mvg-barnet höll på att gå in i väggen. Hon fick ångest, sömnproblem och var deprimerad. Och klarade med nöd och näppe att ta studenten.
– I och med det gjorde jag upp med perfektionisten i mig en gång för alla, säger Ebba Busch i Fördomspodden.
KD-stjärna mot gratis kondomer
Sedan dess pratar hon öppet om självkänsla, självförtroende och att hon efter en kass dag måste påminna sig om att hon är mer än bara den egna prestationen. Vid den här tiden i livet, under universitetsstudierna, börjar bygget av en beslutsamhet och ett personligt krig mot andras och egna förväntningar.
If you live for the applause, som Lady Gaga sjunger. Då klarar man inte när applåderna tystnar.
Ebba Busch vill ha makt att förändra saker och den inre kompassen pekar mot politiken. Och hon slutar leva för andras applåder.
– If you live for the applause, som Lady Gaga sjunger. Då klarar man inte när applåderna tystnar, säger hon i VD-podden.
Bild:
Skärmdump (montage)
Som nittonåring går hon med i Kristdemokraterna, inspirerad till lika delar av partiets lokala närvaro i Uppsala och giganten Angela Merkel. Att beskriva det som en kometkarriär är en underdrift. Ebba Busch är hungrig, ambitiös och tydlig, med en till synes oändlig simultankapacitet.
– Jag vet inte vem jag är om jag inte har idémotorn igång, säger Ebba Busch om att hon presterar bäst när tempot och pressen är som högst.
Med hjälp av Livets ord-profiler som Mikael Oscarsson och KDU-parhästen Charlie Weimers klättrar hon snabbt från medlem till att bli Sveriges då yngsta kommunalråd genom tiderna, blott 23 år gammal, med ansvar för bland annat äldrefrågor (totalt kommer hon att sitta åtta år i äldrenämnden i Uppsala).
Vill ha märkesuniformer
Med strategiska mediala utspel ska KD och ungdomsförbundet bli hett, och konservatism det nya svarta. Ebba Busch rustar och tar strid:
Mot gratis kondomer. 2009 föreslår regeringens utredare att man ska dela ut gratis kondomer för att minska tonårsgraviditeterna. Ebba Busch rasar och efterfrågar istället ”personligt ansvar”. Sexuella risktagare ska hållas moraliskt ansvariga och tvingas stå till svars för följderna. KDU förespråkar sänkt gräns för abort till tio veckor.
Bild:
Skärmdump/Expressen (montage)
Mot genusundervisning på universiteten. 2010 anser Ebba Busch att jämställdhetspolitiken har gått för långt, och att genusundervisning innebär att ”staten subventionerar indoktrinering av en viss syn på män och kvinnor”.
För skoluniform – gärna av Acne. I en debattartikel inför Stockholm fashion week skriver Busch om att respektfulla skoluniformer sätter läsande och kunskap i fokus, och minskar klädpressen. Det svenska modeundret borde hjälpa till, och staten borde säkra officiella skolkläder designade av modehus som Filippa K, Acne, House of Dagmar, eller H&M.
Sakine Madon, då kolumnist på Expressen och numera fristående bokskrivande liberal, satsar redan 2010 pengar på att Busch blir partiledare en dag.
– Det är en av ytterst få gånger som jag har råkat gissa rätt. Det märktes redan då att hon gillade att debattera och stå på scen. Hon sticker ut bland svenska politiker. Att hon är bekväm inför publik märks särskilt när hon framträder utomlands. Helt orädd, säger Sakine Madon till Dagens ETC.
Kräver jävlar anamma
Under alliansens första år tar Busch plats i partiets värdekonservativa block runt Mats Odell och Mikael Oscarsson. De tycker att KD köper för många av Socialdemokraternas problemformuleringar och måste svänga till höger, och den som står i vägen är dåvarande partiledare Göran Hägglund. Han gör inte tillräckligt för att stå upp mot de andra allianspartierna och bli av med ”snällismen”, anser man.
Ebba Busch blir Hägglunds främsta offentliga kritiker och hon kräver ”jävlar anamma” och ”stake” i värderingsfrågor.
Tiden börjar rinna ut för Göran Hägglund. Han har haft sina chanser.
Ta fajten mot alliansen, var budskapet från Busch 2011.
Bild:
Skärmdump/Aftonbladet (montage)
Konflikten trappas upp med skarpa avgångskrav och spränglistor där den kristna högerfalangen FFFF (Frihet, familj, flit, företagssamhet) flera gånger är nära på att ta makten men snubblar på målsnöret. Falangen förespråkar förbud mot homoadoptioner. Andra kritiker kickas ut från partiets styrelse men aldrig underbarnet från Uppsala.
Bad Alf Svensson om råd
2011 gör Ebba Busch en längre intervju med Dagens Nyheter:
– Vi sitter i en båt som sjunker just nu. Tiden börjar rinna ut för Göran Hägglund. Han har haft sina chanser. Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk.
Bild:
Skärmdump/DN (montage)
Då låg partiet högre eller lika opinionsmässigt som KD gör idag (då ingen kräver Ebba Buschs avgång).
Göran Hägglund avgår inte, men Ebba Busch är ändå nöjd med sin kampanj mot partiledaren. Hon ser det som att man tvingade partiet åt höger. KD lägger om familjepolitiken och börjar för första gången att kalla sig för ett borgerligt parti, från att länge ha setts som ett pragmatiskt mittenparti. Busch är stolt men inte nöjd.
Men när hennes namn lyfts i diskussioner om att ta över ledartröjan tvekar hon. Hon tycker själv att hon är för ung och oerfaren för ansvaret. Under 2014 söker hon KD-legenden Alf Svenssons råd. Han lugnar.
”Man måste ha någon där grytan kokar över, och din gryta kokar över ibland”, ska han ha sagt.
Det var stödet som behövdes.
Spelar högerytter
Ebba Busch målas upp som den värdekonservativa högerkandidaten. Hon är för samvetsfrihet i vården, kritiserar Prideparaderna för att uppmuntra till ett ”aktivt och många gånger osunt sexuellt leverne” och säger flera gånger i media att en familj utgörs av ”mamma, pappa, barn”.
Och när bilder dyker upp från en studieresa till Israel, där Busch klär sig i IDF-tröja och gör tummen upp vid sidan av ett stridsfordon, skakar hon av sig det som ”inget djupare budskap”.
Men Busch vinner lätt partiledarstriden mot KD-profiler som Jakob Forssmed, Acko Ankarberg Johansson och Pernilla Gunther. Våren 2015 väljs hon till Kristdemokraternas partiledare. Hon är 28 år gammal och höggravid. Och ett steg närmare drömmen: Att lämna ett bestående politiskt arv efter sig. Nu ska Sverige samlas under gemensamma, gärna urkristna, värderingar.
Decenniet med Busch har inneburit att politiska framgångar och ett KD i regeringsställning kryddat med en rad privata skandaler och dunster. Och opinionsmässigt kippar man efter andan nära riksdagsspärren, ner över en procent sedan valet.
Ebba Busch har anklagats för att ha mobbat bort interna kritiker som Lars Adaktusson och stampat ut partiets snällare falang. Hon har festat med en norsk högerextremist och genomfört en kritiserad husaffär där hon anklagats för att ha lurat en gammal man på både tomt och hus. I samma veva accepterar hon ett strafföreläggande för grovt förtal och erkänner det brottet. Men hon anser sig ändå oskyldig. Erkännandet görs bara för att spara tid, kommenterar hon syrligt. En rad utspel har riktats mot muslimer i Sverige, och mellan åren 2018 och 2022 tappar man drygt 37 procent av sina väljare till Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Men internt är partiledaren lovprisad.
”Hennes skratt kan fylla ett rum”
Civilminister Erik Slottner har varit aktiv i KD i över 20 års tid och har följt Ebba Busch engagemang. På frågan om hur han betygsätter hennes tid som partiledare svarar han att det har gått väldigt bra.
– Det är svårt att säga något annat. När hon tog över var det i princip en omöjlig uppgift. Hon lyckades få till vår första valuppgång på 20 år. Det är en bragd. Jag tycker också att hon har lyckats med att skapa en väldigt bra stämning internt.
Det handlar inte om att de så kallade snällisarna har kickats ut, utan istället tagits in i värmen, förklarar Slottner.
– Ebba Busch har lyckats brygga över de olika delarna på ett skickligt sätt. Hon var ett osäkert kort som många satsade på, hon samlade brett stöd i en tid när vi höll på att dö självdöden.
Partikamraten och civilminister Erik Slottner (KD) har följt Ebba Busch länge i politiken.
Bild:
Max V Karlsson
Hon har star quality
Som ungdomsaktiva satt de en gång i samma arbetsgrupp om skolpolitik.
– Jag var runt 20 år och hon gick nog på gymnasiet, eller strax efter tror jag. Jag märkte hur otroligt energisk hon var. Hon tog på sig uppgifter, bloggade och tog kommandot trots att hon var yngst i rummet. Hon har star quality, kände jag.
Och att Ebba Busch skulle vara hård eller kall är helt fel.
– Nej, det stämmer inte alls. Ebba är varm och omtänksam, och väldigt rolig. Hennes skratt kan fylla ett rum.
KDU: ”Blir inte alltid rätt”
Louise Hammargren är ordförande för KDU, som gillar Busch men tycker att partiet är för mesigt, som ett eko av Buschs tid i ungdomsförbundet.
– Generellt är hon väldigt duktig på att vara inlyssnande som person, både på partistyrelsemöten eller om vi har träffats bara hon och jag. Hon tar det man säger på allvar.
Det blir inte alltid rätt, men i grund och botten kan man lita på att Busch vill rätt, säger Louise Hammargren.
Louise Hammargren, förbundsordförande för KDU, på KD-dagarna i Karlstad.
Bild:
Max V Karlsson
– Hon vet vart hon vill. Ibland är det ryckiga vägar dit. Men jag kan lita på att hon styrs av goda kristdemokratiska värderingar och det gör mig trygg.
Opinionsproblemen löser sig om KD vågar sticka ut mer, sa Ebba Busch 2010 och säger Louise Hammargren 2025.
– Jag tycker att vi måste vara modigare med att säga vad som kommer från oss och som är KD-förslag, även när det kommer från regeringen. Visa vår särprägel och vårt existensberättigande.
Och alla är utbytbara. KDU kräver till exempel att resten av presidiet, förutom Ebba Busch, byts ut.
– Som politiker ska man förtjäna sitt förtroende varje dag. Jag har förtroende för Ebba idag, igår och för sex år sedan när jag gick med. Om och när förtroendet förbrukas får man ta det då.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.