BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Även om inga utgifter är obligatoriska så är det svårt att välja bort en studentmössa, och det skulle vara synd om någon gick miste om studentbalen eller att åka på ett flak på grund av dålig ekonomi, säger Cassandra Rinaldo, som snart ska ta studenten efter tre år på samhällsprogrammet på Rudbecksgymnasiet i Örebro.
Enligt olika uträkningar från exempelvis Svensk handel och Ikano bank kostar studentfirandet runt 15 000 kronor. Men så mycket kommer Cassandra Rinaldo inte att betala.
Tänker en extra gång
Kostnaden för studentmottagningen kommer hennes familj att ta hand om, men det andra köper hon själv, och hon har en snäv budget.
– Jag tror att det påverkar om man ansvarar för sin egen budget eller om man köper saker för någon annans pengar. Det är kanske enklare att välja dyrare alternativ om någon annan betalar, men jag tänker i stället en extra gång, säger hon.
Totalt betalar hon ungefär 3 000 för studentmössa, fester, champagne-frukost, lastbilsflak, kläder och bal.
– Jag köpte min balklänning på rea på nätet. Den sitter bra, och mamma ska hjälpa mig att lägga upp den. Jag har redan skor som jag kan använda och jag har valt bort att köpa en handväska att ha på balen, säger hon.
Lastbilsflaket fick klassen hyra billigt genom en kontakt. Och studentkåren på skolan har förhandlat fram en rabatt hos en mössleverantör, det gjorde att hon kunde köpa en mössa för strax under 500 kronor. Men inträde till balen, champagnefrukost och slutfest är utgifter som inte går att påverka.
– Det är klart att man kan avstå, men jag vill vara med om den där känslan. Att stå i ett hav av andra studenter på studentfesten den 9 juni. Det är något som bara händer en gång i livet, säger hon.
Även balen skulle vara svår att välja bort menar hon.
– Alla i min klass ska gå på balen. Det skulle vara udda att inte gå på den och det skulle bli socialt stelt om någon sade att de inte har råd, säger hon.
Ekonomiskt bistånd
För personer som varken har eget jobb eller föräldrar som kan bidra med pengar blir det tufft att klara alla utgifter. I Örebro kommun finns det möjlighet att söka extra bistånd till examenskläder. Familjer som lever på försörjningsstöd kan få upp till 1 280 kronor extra, men familjen måste först motivera varför de behöver ett extra bistånd och det görs sedan en utredning innan beslut kan fattas. Tidigare har det krävts att familjen levt på försörjningsstöd under ett år för att extra bistånd skulle kunna betalas ut, men i april i år valde vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att ta bort tidsgränsen.
Ett annat sätt att dryga ut kassan är att söka pengar från olika fonder eller leta efter prisvärda alternativ på nätet.
– Det går faktiskt att låna en klänning eller köpa begagnat. Allt måste inte vara nytt, säger den tidigare studenten Felicia Eriksson.
Gav bort klänning
Hon har reagerat på de höga priserna för saker som är kopplade till studenten. Och hon bestämde sig för att ge bort sin balklänning till någon som annars skulle ha missat studentbalen.
– Den samlade damm i garderoben, först tänkte jag sälja klänningen, men sedan kom jag på att jag hellre ville ge bort den. Jag ville ge någon en chans att gå på bal i en fin klänning och intresset var jättestort. Det var väldigt många som hörde av sig, säger hon.