– Jag får sjukersättning på 8 400 varje månad och 800 i bostadsbidrag. Tredje året som hyran höjs har jag räknat med att jag får gå till socialtjänsten, säger Ingrid.
Sedan Rikshem renoverade hennes lägenhet och lägenheterna på resten av de fem gårdar de äger i Kvarngärdet har omkring hälften av grannarna flyttat, tror hon. De som hade lite mer pengar köpte i de flesta fall bostadsrätter, andra flyttade till billigare lägenheter inom Rikshem, men för henne själv är det ingen lösning.
– Ingen beviljar ju lån till någon med mina inkomster och de flesta bostadsbolag kräver en månadsinkomst på tre gånger hyran för att man ska få flytta in, så jag ser ingen möjlighet till det.
– Uppsalahem har kanske något mindre krav, men kötiden till deras lägenheter ligger på 40 år. Jag kan helt enkelt inte flytta, säger Ingrid Sundeqvist.
Flera allvarliga vattenläckor
Samtidigt är hon upprörd över sättet som husen har renoverats. Det hyresgästerna egentligen ska betala för är den så kallade standardhöjningen efter renoveringen. Men det man har fått på Kvarngärdet är i realiteten en standardsänkning, menar Ingrid Sundeqvist.
– Vi har haft flera allvarliga vattenläckor och dessutom en läcka i avloppet så att avföring kom ut i krypgrunden. Mina köksluckor började bubbla sig i färgen efter ett par månader. Garderoberna är i tre olika vita nyanser. Samtidigt har elementen inte bytts ut trots att de är 60 år gamla.
– Det är stor skillnad mot den renovering som Uppsalahem lovade oss innan de sålde oss till Rikshem. Då slog de ut väggarna och lade in mer isolering. Hyresgästerna fick många valmöjligheter på köksluckor och golv. Och det skulle bara innebära 34 procents hyreshöjning.
Ingrid Sundeqvist och henne grannar känner sig svikna. Många mår mycket dåligt av den ovissa framtiden.
– Väldigt många av oss som bor kvar är gamla, sjuka och har låga inkomster. Det är ingen bra stämning nu.
Förutom hyran tar fastighetsägaren dessutom numera ut extra avgifter för el, varmvatten och 300 kronor för den klädkammare som alltid har funnits i lägenheten. De tar också 40 kronor extra för att dra på den golvvärme som byggdes in i huset i och med renoveringen. Inger Sundeqvist säger att hon numera försöker tvätta sig i kallt vatten.
”Jagas” av renoveringar
En av hennes väninnor lyckades flytta men har i stället ”jagats” av renoveringarna. Hon fick flytta från Gränby till Eriksberg i samband med renoveringarna där. Men bara efter ett par månader där blev det tal om renoveringar även i Eriksberg. Nu har hon fått flytta till en liten etta i området Diset, en redan renoverad men mycket dyr lägenhet.