Flera landsting håller just nu på att se över sina regler för p-pillersubvention, till följd av att SKL i somras införde gemensamma riktlinjer för alla landsting. Riktlinjerna innebär att många av de populäraste pillrena helt plockas bort från subventionen och att åldersgränsen för subventionerade p-piller höjs till 25 år. Den som ändå vill ha dem tvingas betala uppemot tusen kronor om året ur egen ficka. Catharina Zätterström menar att de nya riktlinjerna är dumsnåla.
– Det slår så hårt och orättvist. De som inga pengar har blir drabbade, men de som har pengar och förstående föräldrar kommer att klara sig ändå, säger Catharina Zätterström.
Hoppas på generösa regler
Sedan utredningen om preventivmedelssubventioner presenterades för regeringen för snart fem år sedan har Barnmorskeförbundet hoppats på nya generösare regler. Men Catharina Zätterström konstaterar att det blivit tvärtom. Barnmorskor, som tillsammans med läkare skriver ut p-piller, har på flera håll i landet uttryckt oro. I Kalmar infördes de nya reglerna under hösten. Tidigare subventionerade landstinget alla p-medel, men sedan september är valmöjligheterna färre. Barnmorskan Maud Ärlebrant i Västervik befarar att det kommer att leda till fler tonårsaborter.
– Utbudet vi kan erbjuda inom subventionen idag är litet. Det finns så många fler sorter som är mer skonsamma, men de är dyrare och kommer inte att rabatteras, säger hon.
Hon uppskattar att ungefär hälften av tjejerna i hennes upptagningsområde i dag har ett p-piller som inte ingår i högkostnadsskyddet. De måste alltså betala flera hundra kronor per kvartal om de inte vill byta piller.
– Om de måste betala fullt pris tror jag att många låter bli istället, säger hon.
Men Bo Claesson, handläggare på SKL som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna, håller inte med. Han menar att det fortfarande kommer att finnas gott om preparat att välja mellan för alla. Han säger också att det inte finns några medicinska belägg för att de ena p-pillrena skulle vara bättre än de andra.
– De piller som inte ingår i subventionen kostar mellan tre och fyra gånger så mycket, och tillverkarna har inte kunnat visa att de är bättre, säger Bo Claesson.
Undantag kan beviljas
Han påpekar också att landstingen i vissa fall kan göra undantag för enskilda tjejer om det skulle visa sig att de behöver p-piller som normalt inte är subventionerade. Men då måste bytet vara medicinskt motiverat, och dit räknas inte vanliga biverkningar som humörsvängningar eller illamående.
Catharina Zätterström tycker att SKL:s resonemang är problematiskt.
– Jag ska inte säga att de nya preparaten alltid är bättre än de gamla, och det är egentligen inte så intressant vad som går att bevisa eller inte, huvudsaken är att den enskilda kvinnan hittar ett p-medel som hon trivs med. Det är sorgligt att färre får den möjligheten nu, säger hon.
I Skåne har riktlinjerna gällt redan innan de antogs av SKL.Men Helene Dahl-Kaukinen, barnmorska på ungdomsmottagningen Rooseum i Malmö, tycker inte att det fungerar särskilt bra.
– Man slutar med p-pillrena istället för att komma tillbaka till oss och fråga om man kan byta. Vi känner oss ofta bakbundna. Det finns ju massor att erbjuda. Om man letar finns det ett preventivmedel för varje person, säger hon.
Sju procent färre tonårsaborter
Trots att ett av syftena med de nya riktlinjerna var att få enhetliga förmånsregler i hela Sverige finns det fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet. I Norrbotten beslutade politikerna för två år sedan att alla p-medel skulle ingå i subventionen och dessutom vara helt gratis. Ett av skälen var att man ville få ned antalet tonårsaborter. En uppföljning visar att antalet gick ned med sju procent på ett år.
– Vi resonerade så att gratis p-piller kan vara ett sätt att komma åt problemen, och det visade sig att vi hade rätt. Därför fann vi ingen anledning att börja ta ut en kostnad. Vi fortsätter som tidigare även om SKL har andra riktlinjer, säger landstingsrådet Britt Westerlund (S).