Inför valet låter Smålands Folkblad varje vecka två lokalpolitiker svara på frågor om viktiga ämnen. I andra delen svarar Anna Mårtensson (FP) och Elin Rydberg (S) på frågor om kvinnors arbetsmiljö.
Unga kvinnor i åldern 16-29 år upplever att deras fysiska arbetsmiljö blir allt sämre. Det visade en rapport från Arbetsmiljöverket i juni i år. Och antalet arbetsskador och arbetsolyckor ökar – särskilt bland kvinnor. Tunga lyft, stress och påfrestande relationer inom områdena vård, skola och omsorg står för den största ökningen. Hemtjänsten är en av de mest drabbades branscherna. ”De känner att de inte räcker till” sade fackförbundet Kommunal till SmF i ett reportage tidigare i augusti.
Hur vill du förbättra arbetsmiljön för kvinnor anställda i kommunen?
Anna Mårtensson, folkpartistiskt kommunalråd:
Framförallt måste ohälsan hos kommunanställda kvinnor minska. I dag är de sjukskrivna nästan dubbelt så mycket som kommunanställda män. Det är oacceptabelt. Jag har påtalat detta under flera år och i år har jag sett till att kommunens nämnds- och bolagspresidier samt deras chefstjänstemän bjudits in till en dialog i november.
Lönegapet mellan kommunanställda kvinnor och män måste minska. Detta kommunövergripande mål såg jag till att vi införde 2013. I början av september kommer jag att redovisa hur arbetet gått hittills.
Antalet medarbetare per enhetschef i hemtjänsten måste också minska. I dag har de flesta av våra enhetschefer ansvar för mer än 30 medarbetare. Det är orimligt. Dessutom är det orättvist och ojämställt om man jämför med hur det ser ut på våra mansdominerade arbetsplatser.
Elin Rydberg, socialdemokratiskt kommunalråd:
Många känner sig stressade. För att minska stressen måste till exempel nuvarande tidmätningssystem i hemtjänsten avskaffas, lärarna få en minskad administrativ börda, barngrupperna på förskola, skola och fritids minska, fler anställas i omsorg och skola.
För att minska belastningsskador ska regelbundet arbetsmiljön ses över och hjälpmedel införskaffas så att skador kan minimeras.
Hur vill du lösa problemen med deltider och delade turer?
Anna Mårtensson (FP):
Jag vill att den nya jämställdhetsplan som just nu håller på att tas fram, till skillnad från gällande plan, ska innehålla ett mål om att minska de ofrivilliga delade turerna. Det har jag framfört under ett par års tid. Det finns två ytterlighetsalternativ – det ena att alla arbetar varannan helg, det andra att betala 30 miljoner kronor extra – men sannolikt ligger den optimala lösningen någonstans däremellan.
Jag vill också att stadskontoret tar fram en sammanställning på vad det skulle kosta att ta bort befintliga ofrivilliga deltider inom kommunal verksamhet.
Elin Rydberg (S):
Det är en resursfråga, om fler anställs inom äldreomsorgen kan de delade turerna minska. Om vi ökar upp bemanningen finns också utrymme att ge de äldre mer omsorg.
Heltid ska alltid vara möjlig för alla som så önskar. Ekonomi är inget skäl att neka någon en heltidsanställning. Varje chef ska veta att alla anställda har rätt till heltid, där deltid är en möjlighet som den anställde själv kan välja.
När kommer delade turer att vara borta?
Anna Mårtensson (FP):
Den frågan är det tyvärr omöjligt att svara på men redan nu förekommer delade turer i jämförelsevis låg grad i Jönköping jämfört med i andra kommuner.
Elin Rydberg (S):
Tillsammans med de fackliga organisationerna ska vi se över schemaläggning och bemanning för att snarast avskaffa delade turer. För att få resurser för att förbättra arbetsmiljön måste det bli slut på skattesänkningar och dyra privatiseringsexperiment.