Det rapporteras att den etiopiska armén slagit rebellrörelsen TLPF centralt i provinsen Tigray, men också att starka enheter ur rörelsens milis etablerat sig på landsbygden i den bergiga delstaten. Detta gör att många tror att striderna kan bli långvariga.
– Det är en medveten policy från premiärminister Abiy Ahmed och den etiopiska regeringen att stoppa all rapportering från området, säger en etiopisk journalist som vill vara anonym till Dagens ETC efter att illegalt tagit sig in Tigray.
Den största oron är för vad som händer med den enligt uppgift miljon av Tigrays befolkning som tvingats lämna sina hem och de 100 000 politiska flyktingarna från grannlandet Eritrea.
Saknar skyddsutrustning
Den pågående coronapandemin har drabbat flyktingarna mycket hårt. I flyktinglägret Umm Rakouba i Sudan som tagit mot tiotusentals flyktingar från Tigray finns ingen skyddsutrustning, ansiktsmasker eller sprit för att tvätta händerna.
– Vi har sett många lunginfektioner, men har inget material för att kunna göra tester på flyktingarna, säger Javanshir Hajiyev från hjälporganisationen Mercy Corps till nyhetsbyrån AP.
Den största oron bland hjälparbetare är att Sudan ska stänga gränsen till Tigray för att stoppa att covid-19 ska komma in i landet. FN:s flyktingkommissarie och chef för UNHCR Filippo Grandi är mycket orolig:
– Folk flyr för att rädda sina liv så vi måste hålla gränserna öppna, men detta förutsätter att vi samtidigt kan bekämpa pandemin, sade han i ett uttalande i början på veckan.
Kan tvingas tillbaka
De cirka 100 000 eritreanska politiska flyktingarna är i en särskilt svår situation. Flyktinglägren för dem finns nära gränsen till Eritrea, områden som utsatts för mycket häftiga strider och det rapporteras att mattillförseln har stoppats och att många hotas av svält.
Eritreanska trupper uppges också ha gått in i Tigray för att bekämpa TPLF, som är gamla fiender till regimen i Eritrea sedan det blodiga kriget 1998-2000. Det finns en oro för att de ska invadera lägren för att tvinga tillbaka flyktingarna till Eritrea där de skulle fängslas.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har både vädjat och krävt att lag och rätt ska återinföras i Tigray med full respekt för de mänskliga rättigheterna.