Som svensk representant fick han ta emot priserna eftersom varken författaren till ”Salongs i Norrland”, Emil Årjäng, eller Ernst Kirchsteiger som skrivit ”I det enkla bor det goda”, kunde vara på plats.
– Ernst Kirchsteiger ville gärna personligen ta emot förstapriset i kategorin bästa tv-kocksbok, men han var mitt uppe i en tv-inspelning så jag fick läsa upp tacktalet han hade skrivit och skickat till mig, säger Pelle Agorelius.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ernst glömmer inte sina rötter
I tacktalet hyllar Ernst Kirchsteiger Siv Siik på Grythyttans gästgiveri som har lärt honom grunderna i köket. Carl-Jan Granqvist var den kända personen som ljuset riktades mot medan Siv Siik var kvinnan som i tysthet fick köket att fungera i kulisserna på Gästis.
– Med sin invandrarbakgrund och uppväxt bland barackerna i Degerfors glömmer Ernst Kirchsteiger aldrig sina rötter och hur viktiga människor är på alla nivåer, säger Pelle Agorelius.
Förstapris i kategorin cocktail- och dryckesböcker vanns av en bok som matbloggaren Marie Carlsson har ett speciellt förhållande till. Hon är uppväxt i Nora och delar sitt boende mellan huset vid sjön Saxen och lägenhet i Stockholm där hon arbetar som förslagschef på En bok för alla. Om hennes ambition att blanda varje drink och blogga om smaken som boken ”Salongs i Norrland” handlar om, skrev ETC Bergslagen i vintras när de svenska bidragen till Gourmand Awards presenterades på Örebro slott.
– Jag har kommit ungefär halvvägs och drinkarna i den upphör aldrig att fascinera med ingredienser som älgört, fjällkvalme och boklöv. Inte helt lätta att få tag på även om det ska finnas en bok i skolparken i Nora. Jag kanske tar med mig ett par löv från den en vacker dag, skrattar Marie Carlsson.
Måltidens entreprenörskap blomstrar
Hon tror på en ljus framtid för lokalt och landsbygdsproducerat.
– Här i Bergslagen har ett entreprenörskap kring måltiden blommat upp som jag tror mycket på. När utflyttning till landsbygd tog fart under gröna vågen på 1970-talet så handlade det om människor som ville förverkliga sig själva. I dag flyttar människor ut som har kreativa idéer och som vill producera något.
– Framgångarna vid Gourmand Awards sätter internationellt fokus på mat och dryck i Hällefors, Grythyttan och Örebro, säger Pelle Agorelius.