– Vi måste börja tänka på vad som är målet med verksamheten. Det kan aldrig vara tiden, säger Annelie Carlsson.
Hon har arbetat inom hemtjänsten i 25 år och sett både hur de äldre har blivit sjukare och hur byråkratin har ökat. I dag beskriver hon hemtjänsten som toppstyrd och oflexibel.
– Nu har man satt klockor på oss. Allt går ut på att kontrollera och mäta tiden. Om det en dag tar tio minuter längre att duscha Karin än vad som står i biståndsbeslutet – ja då är byråkratin enorm för att få ersättning för det, säger Annelie Carlsson.
Hon har skrivit ett medborgarförslag till politikerna i Södermalms stadsdelsnämnd som de ska diskutera den 20 november. Det gör att politikerna måste titta på de problem som hon beskriver och de förslag till förändringar hon har. Förutom att skrota tidsmätningssystemet Paragå föreslår hon bland annat att politikerna ska kräva fasta vikarier.
Det nya personal- och äldre-borgarrådet Clara Lindblom (V) har läst förslagen och håller med om att hemtjänsten behöver förändras.
– Vi ska se över hela systemet och tillsätter en utredning som ska se över Lagen om valfrihet (Lov) och ersättningssystemet. Vi vill ställa krav på kollektivavtal, fasta vikarier och meddelarfrihet i företagen. Ställer man högre krav kommer de företag som är i välfärden bara för att göra vinst inte att vara intresserade längre.
”Äldre ska få inflytande”
I dag måste äldre i Stockholm välja mellan 230 hemtjänstföretag. Clara Lindblom menar att det har skapat ett behov av att se till att företagen sköter sig och därigenom tidsrapporteringssystemet Paragå.
– Men det här är inte riktig valfrihet för de äldre. Vi vill ge äldre mer inflytande över verksamheten, säger Clara Lindblom.
Hur då?
– Jag har arbetat sex år inom stadens LSS-omsorg för funktionsnedsatta. Där inledde vi varje arbetspass med att fråga vad brukaren ville göra i dag. Så kan det vara i hemtjänsten också.
”Det är ett framtidsyrke”
Annelie Carlsson tycker också att det är dags att göra ett yrke av att arbeta inom hemtjänsten.
– Vi vårdar svårt demenssjuka och döende i hemmen. Det är inte alls som för 20 år sedan då verksamheten handlade om att ge Asta en kopp kaffe.
– Hemtjänsten är faktiskt ett framtidsyrke eftersom vi lever allt längre. Då måste man kunna locka yngre att jobba och stanna kvar. Är det inte knasigt att hamburgerkedjorna redan har insett det? Där kan du vidareutvecklas, gå kurser och avancera till teamledare. Så är det inte i hemtjänsten, säger Annelie Carlsson.
Höjer äldrepengen
Clara Lindblom (V) lovar att en ny personalpolicy ska tas fram, att delade turer ska tas bort och tiden för heltid ska ses över. I de rödgrönrosas budget som presenterades i onsdags satsas 15 miljoner på generösare biståndsbedömning och äldrepengen höjs med fyra procent, något som hon är nöjd med. Regeringens budget ger också Stockholm cirka 100 miljoner för att öka bemanningen inom äldreomsorgen.
– Blir det så kommer jag att vara mycket nöjd, säger Clara Lindblom.