I Skåne ses ännu inte en liknande anstormning. När Dagens ETC besöker Lomma camping de sista dagarna i juni står fortfarande många platser tomma.
”Man är i sin egen bubbla”
Längst ner på en av gräsmattorna, alldeles vid en träddunge, har Carina Nilsson, 60 år, och Mats Nilsson, 65 år, sin husvagn parkerad. Uteplatsen är väl avskild med en tygvägg ifall eventuella grannar skulle komma för nära. Trots att paret besöker campingen för tjugonde året i ordningen var det med viss tveksamhet – åtminstone från Carina Nilssons sida – de återvände i år.
– Jag tänker på sjukdomen och smittorisken jättemycket. Nu ligger jag inte över, för jag jobbar, så jag duschar inte här. Om jag skulle bo här hade jag inte velat använda toaletterna för där finns ingen handsprit, säger hon.
Mats Nilsson är inte lika bekymrad, men menar att atmosfären har förändrats signifikant detta året.
– Man umgås inte med folk utan är i sin egen bubbla.
– Jag har sagt åt Mats att inte gå runt till folk eller gå för nära. Det är klart att det förtär upplevelsen lite, säger Carina Nilsson.
”Man känner sig inte lika isolerad”
Som så kallade ”långliggare” bor de på campingen från att den öppnar i april till att den stänger i slutet av augusti. Således anser de sig ha bra koll på hur beläggningen brukar se ut och enligt dem har det aldrig varit så tomt som det är nu. Carina Nilsson sveper med handen över den tomma gräsplätten framför dem.
– Du ser ju hur tomt det är, så har det aldrig varit. Det har alltid varit fullt till midsommar, men i år var det inte en husvagn framför oss.
På en tomt precis vid den öde cykelvägen som förbinder de olika områdena på campingen med varandra sitter Ann-Louise Eriksson, 65 år, och Leif Rydberg, 75 år, bekvämt tillbakalutade i ett par baden-baden-stolar. De berättar att Leif Rydbergs familj har besökt campingen varje år under 53 år och att denna sommaren inte skulle bli något undantag.
– Visst tänkte man efter före, men man har ju ändå sin egen toalett och man sköter sig själv. Man behöver inte använda de allmänna utrymmena och man kan prata över staketet. Att vara här är bättre än hemma för man känner sig inte lika isolerad. Vi bor i lägenhet i Malmö så det kan inte bli skönare att vara här, säger Ann-Louise Eriksson.
Utlandsturisterna saknas
Än så länge har nästan alla långliggare som brukar bo på campingen under sommaren dykt upp. De som däremot fattas är turisterna från Danmark, Holland och Tyskland. Deras frånvaro syns tydligt i form av en helt tom fyrkant mitt på en av gräsmattorna.
– Vanligen är den fyrkanten smockad med utländska turister. De är alla borta nu jämfört med förra året, då campingen till och med fick stänga i två dagar för att det var så mycket folk.
Ann-Louise Eriksson och Leif Rydberg hoppas och tror att det kommer att bli en campingsommar för fler svenskar än normalt, även om de inhemska turisterna för tillfället lyser med sin frånvaro.
– Camping kan nog bli det som folk vågar för man sköter ändå sig själv, säger Ann-Louise Eriksson.
”De stora drakarna klarar sig nog bättre”
Precis så resonerade Martina Gudmundsson, 37 år. Hon har spenderat många somrar på Lomma camping och tänkte inte låta sig påverkas av vårens virusoro.
– Vi tänkte att vi inte kan sitta hemma hela sommaren och camping är ett bra alternativ för då sköter man sig själv. Man brukar ju ändå hålla avstånd när man pratar med varandra så det blir inte så konstigt.
Michael Reimer är vd för Lomma camping och bekräftar vad de flesta av gästerna har sagt: det kunde ha varit bättre.
– Det är ett tufft år. 50 procent av beläggningen brukar vara holländare, danskar och tyskar och de lyser helt med sin frånvaro. Det är tufft för oss som ligger så nära kontinenten. De stora drakarna, som till exempel Böda camping på Öland, klarar sig nog bättre eftersom de alltid har varit välbesökta av svenskar.
Har lossnat lite
Han säger att det har lossnat lite den senaste veckan just vad gäller svenska gäster, men att det dessvärre inte är tillräckligt för att täcka upp för bortfallet. Men än är sommaren inte slut och precis som sina gäster hoppas han att folk ska inse fördelarna med camping.
– Camping är kanske den semesterform som lämpar sig bäst i dessa tider eftersom du har ditt eget boende och toalett och har möjligheten att hålla distansen.