1. Solrosupproret
Solrosuppropet har växt ur rörelsen Påskuppropet som 2011 samlade flera tusen i protest mot utförsäkringarna. Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen har tagits bort, men sjuka som har nekats sjukpenning vänder sig fortfarande till Solrosuppropet, som menar att de existerande reglerna nu tillämpas hårdare och att det därför finns all anledning att kämpa vidare.
2. #JagÄrHär
JagÄrHär skapades som en reaktion mot hatet på internet och blev till en internetarmé av människor som hittar kommentarsfält med hatfyllda diskussioner och säger emot. Gruppen har över 50 000 medlemmar, som alla är med för att de vill förändra tonen i samhällsdebatten.
3. Soluppgången
Föreningen Soluppgången använder sig av stickor och virknålar för att göra skillnad i världen. Med hjälp av garndonationer gör Soluppgångens medlemmar handarbeten som omvandlas till mikrolån genom organisationen Kiva, som lånar ut pengar till entreprenörer i utvecklings-länder. Föreningen har snart placerat 52 000 dollar i mikrolån, som främst har gått till kvinnor som sysslar med odling i olika delar av världen.
4. Aktion Rädda Vättern
ARV – Aktion Rädda Vättern – har som mål att stoppa förorening av dricksvattentäkten Vättern. ARV samlar flera olika aktionsgrupper som motsätter sig de hot som finns mot vattnet i Vättern.
5. Kinna Skoglund
Kinna Skoglund är engagerad i en hel rad olika initiativ. Förutom att hon är drivande i gruppen ”Vi står inte ut, men vi slutar aldrig att kämpa”, som arbetar emot åldersuppskrivningen av ensamkommande barn har hon skapat flera sociala kooperativ för att ge personer som står långt bort från arbetsmarknaden ska få möjlighet till egen försörjning. Hon har även startat föreningen ”Schyssta kompisar”, som ordnar lägerverksamheter och ger mobbade barn och ungdomar en träffpunkt.
6. Sofia Jannok
Sofia Jannok har i flera år arbetat med att synliggöra samiska rättigheter och samisk kultur, samt för att motverka gruvetableringen i Sameland. I slutet av 2015 pratade hon på FN:s klimatkonferens i Paris och under 2016 har hon bland annat synts i SVT:s storsatsning Midnattssol.
7. Gatujuristerna
Sedan 2005 har de juridikstudenter som utgör gruppen Gatujuristerna erbjudit juridisk rådgivning till utsatta och hemlösa helt gratis. Även de som behöver hjälp vid kontakt med myndigheter kan få hjälp av Gatujuristerna.
8. Tillsammansskapet
Tillsammansskapet är ett förbund som samlar lokala rörelser som genom organisering arbetar för rättvisa och sammanhållning. Under 2016 gick Tillsammansskapet från en aktivistplattform till ett förbund och idag samlas 30 organisationer i olika svenska kommuner under föreningens paraply.
9. Maria Casal
Maria Casal arbetar med Kramfors kommuns flyktingmottagande, någonting hon ägnat mycket av sin tid åt. ”Hon är en fin representant för en humanistiskt inriktad integration av nyanlända”, skriver en Dagens ETC-läsare i ett mejl till redaktionen.
10. Ida Östensson
Ida Östenssons energi och initiativrikedom har injicerat kraft i feministrörelsen i flera år, bland annat genom hennes bidrag till initiativ som Fatta, Crossing Boarders och Make Equal. I år stod hon också bakom hemsidan killmiddag.se, en reaktion på debatten om sexuella övergrepp under sommarens festivaler.
11. Skiftet
Genom Skiftets namninsamlingar har tusentals samlats bakom olika politiska frågor om allting från frihandelsavtalet (eller ”fulhandelsavtal”, som Skiftet kallar dem) Ttip och Ceta till samtyckeslagstiftning och utförsäljningar. Skiftet är också en del av ett internationellt nätverk för sajter som samlar vanliga människor som brinner och kampanjar för olika frågor.
12. Nattskiftet
Nattskiftet är en organisation för rätten att vara trygg i natten och en kamp mot våld och sexuella övergrepp. Organisationens kärnverksamhet går ut på att samla volontärer som nattvandrar på klubbar, festivalområden och andra evenemang, framförallt runt stängningstid. På så sätt kan personer få sällskap på vägen hem, hjälp att hitta rätt buss eller få en taxi.
13. Inte rasist, men
Under 2016 stod sajten Inte rasist, men för flera avslöjanden om SD-politiker. Bland annat var det IRM som släppte videon på Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt ”skämtade” om hans tidigare arbetskamrater, nazister som brukade sparka på slaktade får och låtsas att de var judar.
14. Förskoleupproret
Förskoleupproret har fört upp förskolan på den politiska agendan och engagerat inte bara förskolepersonal, utan även journalister, debattörer och föräldrar i frågor om förskolepedagogers arbetsvillkor. Målet är, enligt upprorets ledare själva, att få politiker att satsa på förskolan.
Uppdatering: OMRÖSTNINGEN STÄNGD
Vinnaren meddelas nästa vecka!