Stor stresstålighet, förmåga att ha många bollar i luften och att klara av ett högt tempo är klyschartade egenskaper som ofta eftersöks i platsannonserna. Betydligt mer sällan efterfrågas tydliga rutiner eller förmåga att sätta gränser i ett arbetsliv som snurrar allt fortare. Bland de platsannonser som just nu ligger på Arbetsförmedlingens hemsida efterfrågas en förmåga att hålla ett ”högt tempo” i 2 683 av dem, ”stresstålig” i 1 769 och ”tål stress” i 1 828 annonser.
Enligt Anna Nyberg, forskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, kan det ha flera olika orsaker
– Det skulle kunna vara så att de indirekt säger att det är ett stressigt jobb och vill försäkra sig om att de som söker kommer att klara av jobbet. Viss stress kan vara stimulerande – men om det beror på brister i organisationen, att det saknas resurser och att personalomsättningen är hög så är det inte bra, säger hon.
Sjukskrivningarna ökar
Samtidigt ökar sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa för varje år. Psykisk ohälsa har blivit den överlägset vanligaste orsaken till sjukskrivningar och merparten är stressrelaterade. Värst drabbade är kvinnor.
– Vi har fått mycket sjukskrivningar och det ökar. Speciellt inom den offentliga sektorn och i yrken där man har kontakt med människor, som lärare, sjuksköterskor och psykologer. Kvinnor är särskilt drabbade eftersom de jobbar inom de här sektorerna, säger Anna Nyberg.
Enligt forskningen är det väl belagt att det finns ett samband mellan psykiatriska diagnoser och en dålig psykosocial arbetsmiljö, vilket handlar om sådant som anställningstrygghet, stress och möjligheter till personlig utveckling. En rapport från Försäkringskassan, Sjukfrånvaro i psykiska diagnoser, visar att det är inom yrken med sämst psykosocial arbetsmiljö där risken för sjukfall är som störst.
En av de annonser som eftersöker ”stresstålighet” på Arbetsförmedlingens hemsida är Stockholms stad som söker en skolsekreterare. Maria Relefors, ekonomiansvarig och kontaktperson för annonsen på Lugnets skola, förklarar varför det är en viktig egenskap.
– Det beror på att en person som är stresskänslig inte kan jobba här. Du jobbar med 800 elever och 130 lärare och personal som kommer och frågar om allt möjligt och du blir avbruten hela tiden. Då gäller det verkligen att kunna behålla lugnet, säger hon.
Vissa skulle tolka det här som omskrivningar för underbemanning eller att det finns brister i organisationen. Hur ser du på det?
– Jag tycker inte det. Jag har jobbat med det här i 15 år och det har sett ut såhär hela tiden. När jag började pratade man om att kunna hålla många bollar i luften, det är nog ungefär samma sak som att man ska vara stresstålig i dag, säger hon.
Maria Relefors är däremot övertygad om den generella trenden i samhället är att stressen ökar på arbetsplatserna.
– Det tror jag absolut. Man drar ner och minskar personal överallt. Det blir allt mer stressiga arbetsmiljöer.
Stressforskaren Dan Hasson menar att kraven på stresstålighet i jobbannonserna inte nödvändigtvis behöver vara något negativt. Det beror helt och hållet på arbetsgivarens motiv.
– Det har förmodligen att göra med att man är rädd för långvariga sjukskrivningar. Att ha någon som inte klarar av att hålla ett högt tempo och därför blir sjuk innebär en kostnad för företaget. Samtidigt tror jag att det finns bättre kriterier än att efterfråga just stresstålighet. Till exempel att ha ett gott omdöme, att vara samvetsgrann och att bry sig om andra. Gott omdöme kan nämligen öka möjligheten till effektiv stresshantering.