Allt fler personer i Sverige avlider till följd av drogrelaterade orsaker, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Och nästan en fjärdedel av alla dödsfall sker i Stockholmsområdet. Under 2014 dog 187 personer av narkotika i länet, hela 35 personer eller 23 procent fler än året innan. Socialstyrelsen beskriver själva ökningen som ”kraftig”.
Fler får missbruksdiagnoser
– Men det ligger flera olika faktorer bakom detta. Det finns vissa signaler som pekar på att missbruken har ökat över tid, och blivit tyngre. Exempelvis är det fler personer i dag som får missbruksdiagnoser, och det blir vanligare att folk blandar starka narkotiska läkemedel vilket medför risker, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.
Samtidigt är det svårt att dra fasta slutsatser eftersom missbrukare är en grupp som är ljusskygg och inte gärna låter sig undersökas, påpekar Daniel Svensson. En förklaring till ökningen är också att sjukvården ändrat sina analysmetoder vid dödsfall, alltså rent metodologiska skäl.
– Det är dock svårt att säga vilken som är den viktigaste orsaken. Det rör sig om flera olika händelser och steg som påverkar statistiken, säger Daniel Svensson.
I våras gav därför regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla statistiken kring drogrelaterade dödsfall, för att få mer information om de stegrande siffrorna. Arbetet med rapporten pågår i detta nu, och ska vara slutfört i februari 2016.
Fler yngre som avlider
En av de grupper som sticker ut tydligast i statistiken är unga vuxna i åldern 20–24 år, där dödsfallen ökat både lokalt och nationellt sett. I Stockholms län har antalet avlidna i den åldersgruppen dubblerats på ett år – från 11 personer 2013 till 22 personer 2014.
Charlotte Skoglund är överläkare på Livsstilsmottagningen och Maria Ungdom i Stockholm, verksamheter som riktar sig till just ungdomar och unga vuxna med missbruksproblematik. Hon tycker sig märka av det ökande antalet dödsfall i sitt dagliga arbete.
– Siffrorna är djupt oroande, även om antalet döda i vår patientgrupp som tur är fortfarande är lågt i absoluta tal. De senaste åren har vi sett en oroande trend av allt tyngre och mer avancerad beroendeproblematik som kryper ner i åldrarna.
Hon är också inne på samma spår som Daniel Svensson vad gäller missbruk av narkotikaklassade läkemedel.
– Det har blivit vanligare, något som avspeglar sig i ett ökat antal såväl avsiktliga som oavsiktliga överdoser. Vår uppfattning är att ungdomar inte riktigt ser användandet av läkemedel som lika allvarligt som narkotika, och därför blandar olika substanser med varandra på ett riskfyllt sätt.
Viktigt arbeta tidigt
Charlotte Skoglund tror att det är viktigt att arbeta preventivt för att motarbeta de narkotikarelaterade dödsfallen.
– Forskningen visar att ju tidigare en person börjar använda alkohol eller droger, desto allvarligare och mer svårbehandlade tenderar problemen att bli. Vad gäller narkotikapolitiken har den restriktiva inställningen i Sverige tjänat oss väl. Men det är problematiskt att kriminalisera det sjukdomstillstånd som ett beroende är. För att vända trenden med ökade dödsfall måste vården vara lättillgänglig och ostigmatiserad. Vi har en bit kvar att gå där.