I Västernorrland var ökningen hela 53 procent, från 19 till 29 dödsfall.
Bengt Persson, som kallas Benke, har själv ett förflutet som missbrukare men är drogfri sedan länge. De senaste nio åren har han varit handledare på Slink In, kommunens dagliga verksamhet för personer i utanförskap.
Där kan man duscha, fika, prata och få hjälp av handledarna att ordna praktiska saker.
Stökigt i P-huset
I maj flyttade Slink In från P-huset i city till ett tidigare dagis på Villagatan, strax intill Idrottsparken. Flytten, som drevs fram på grund av att det blev ”stökigt” i P-huset har gjort att man tappat många besökare.
– I dag kommer ungefär 25 personer om dagen, det är bara hälften mot förut. Vi når inte målgruppen som hänger vid Navet längre, det ultimata vore en mer central lokal.
Samtidigt har öppettiderna krympts till enbart förmiddagar. Tanken är att handledarna ska ordna olika gruppaktiviteter på eftermiddagarna.
– Vi har haft en del aktiviteter som matlagning och fiske. Men det är inte riktigt igång ännu.
På golvet i Benkes kontor står en svart plastsäck, ett par små bagar och en dragväska modell ”dramaten”. I dem finns allt som två hemlösa personer äger.
Lutade mot ena väggen står bilder på två killar som tidigare ofta besökte Slink In.
– Båda är borta nu. Sedan jag började på Slink In för nio år sedan har 38 av mina ”klienter” dött drogdöden.
Ser behoven
Benke drivs av en stark vilja att hjälpa andra. Och även om han vet att alla inte klarar att ta sig ur sitt missbruk är inställningen att alla ska få en chans.
– Jag vet aldrig vem som klarar det, därför måste jag försöka hjälpa var och en.
Han beskriver en hårdare och tyngre tillvaro för missbrukarna i dag än på 90-talet, då han själv tillhörde gruppen. Tillgången på droger är större, och många blandar fler sorter.
– De jag möter är mer nergångna. Därför är jag rädd att ökningen av dödsfall kommer att fortsätta.
Polisen gör så gott de kan för att stoppa drogerna, menar Benke, men de ligger hela tiden ett steg efter.
– Många unga får tag på droger via internet. Vi måste hitta ungdomar i riskzonen och bryta missbruket. Partydroger är en inkörsport i dag, själv började med hasch och sedan eskalerade det.
För att klara att bryta med drogerna krävs en stark vilja. Men Benke menar också att det finns brister i vården.
– Jag tycker att tiden för avgiftningen på sjukhuset är för kort. Om den vore längre skulle fler klara av behandlingshem efteråt.
Fler kvinnor
Han efterlyser också alternativa behandlingar med inslag av kognitiv beteendeterapi, KBT.
– Många åker in och ut på samma slags behandlingshem. Det behövs alternativ som kan bryta mönster. Socialtjänsten jobbar häcken av sig och hjälper folk att få behandling. Men de är ute efter två, tre dagar.
Tvångsvård kan vara en effektiv handbroms, men är ingen garanti.
– En kille jag känt i 25 år kom ut efter ett halvårs behandling på en onsdag. På fredagen dog han av en överdos.
Antalet kvinnor som besöker Slink In har ökat.
– Många är mammor och mår dåligt över att de förlorat kontakten med sina barn. Men jag fick nyligen tackkort från en tjej som är på ett behandlingshem och är på väg att klara sig bra. Sånt värmer.