Hjälmaren är kraftigt påverkad av övergödning. Något som kommer att påverka djur och växter om ingenting görs. EU har satt olika normer för hur vattenkvaliteten bör vara i våra sjöar och Hjälmaren ligger skyhögt över vad EU-direktivet säger, fosforhalten måste ned med 60 procent före 2027, ett mål som idag verkar ouppnåeligt.
– Vi vet inte om det är möjligt att minska fosforhalterna med 60 procent och hur mycket det skulle kosta. Det enda man kan säga är att det handlar om mångmiljonbelopp, säger Ernst Witter, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.
Räcker inte att stoppa utsläpp
Utsläpp från jordbruk, enskilda avlopp och reningsverk försämrar läget i Hjälmaren, men kommunerna runt sjön arbetar för att minska utsläppen och reningsverk släpper ut mindre fosfor idag än tidigare. Trots det så går inte halterna i Storhjälmaren ner. Det tyder på att fosfor som tidigare har lagrats i sedimentet på sjöbotten nu läcker ut.
– Det krävs åtgärder mot internbelastningen om vi ska få bukt med problemen. Det finns diskussioner om att dammsuga bort sediment från sjöbotten och frakta bort det eller att använda kemikalier, sådana som man använder i avloppsverk. De skulle man kunna spruta in i sedimentet, säger han.
Men sådana åtgärder gör fiskerinäringen orolig.
– De är rädda att kemikalier kan få en negativ effekt på fisket, säger Ernst Witter.
För i dag går det bra för fiskarna på sjön. Gösen och kräftorna är stora inkomstkällor och Hjälmargösen fiskas på ett hållbart sätt och har därför fått en MSC, Marine Stewardship Council, märkning. Gösen och kräftorna trivs bra i Hjälmarens vatten i dagsläget. Hur de skulle trivas i renare vatten kan ingen svara på. Men samtidigt kan en försämrad situation med ökad övergödning göra att vi får fler och fler algblomningar i Hjälmaren. På sikt kan även det bli en fara för fisken och andra djur när vattnet blir allt mer syrefattigt.
Nästa vecka träffas experter, fiskare och andra som har intresse i Hjälmarens framtid för att diskutera hur vattenkvalitén kan bli bättre utan att det får för stora negativa konsekvenser på fisket.
”Skulle kunna vara bättre”
– Målet är att vattnet förbättras utan några negativa konsekvenser. Om man frågar dem som bor runt Hjälmaren så upplever de att algblomning är ett problem och att det bidrar till ett grumligt vatten. Många upplever att det skulle kunna vara bättre, säger han.