Hittills i år har 791 incidenter med spårspring rapporterats vid Gamlestadstorget, jämfört med 161 stycken 2016. Göteborgs spårvägar har uppmanat sina förare att rapportera incidenter med obehöriga i spåret, något som är vanligt vid ombyggnationer och som ETC Göteborg tidigare rapporterat om. Vid just Gamlestadstorget har det pågått ombyggnationer under något års tid, och det ska fortsätta. Samtidigt har det gjort det svårt för de resenärer som vill byta mellan spårvagnslinjerna mot Bergsjön och de mot Angered, ett byte som tidigare varit lättast att genomföra vid just Gamlestadstorget. På grund av avspärrningar i samband med ombyggnationer tvingas resenärer istället ta en lång omväg förbi avspärrningarna – men många struntar också i den anvisade vägen och tar en genväg för att byta mellan spårvagnslinjerna, med fara för sina liv. Det är också ett betydande arbetsmiljöproblem för spårvagnsförarna när många väljer att ta vägen längs med spåren.
– Det här är en del i förarnas vardag, så att vara uppmärksam på det är något som sitter i ryggmärgen. Men samtidigt är det jobbigt när det blir sådana platser som nu vid Gamlestadstorget, där det byggs och inte respekteras av gående, har Annette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar, tidigare sagt till ETC Göteborg.
September var den mest intensiva månaden, då 88 incidenter rapporterades. Även juni och augusti var intensiva månader med mycket spårspring.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sätter in åtgärder
Tillsammans med trafikkontoret sätter Göteborgs spårvägar in extra åtgärder i området för att komma tillrätta med problemen. För det första har spårvagnarnas hastighet sänkts i området sedan en tid – Gamlestadstorget är ett av områdena med snabbspår där hastigheten annars är högre än i innerstaden. Dessutom satsar man på gångvägskorridorer genom området, extra belysning i området och även ordningsvakter som ska hålla koll.
På flera platser har man också arbetat med olika typer av hinder, som ska få ner spårspringet. Så även vid Gamlestadstorget där man fokuserat på något som kallas strails, det är mjuka gummipiggar som lagts ut längs med spåren och som gör det svårt att röra sig över spåren.
– På senare år har man jobbat mycket med staket mellan spåren vid hållplatser och man sätter också upp refuger och kantsten. Det finns en mängd åtgärder för att förebygga, säger Annette Johansson.
Förarnas observationer och rapporter är viktiga i arbetet med att motverka spårspringet och därför uppmanar Göteborgs spårvägar sina anställda att rapportera observationer.
– Våra förare och trafikledare rapporterar händelser och tillbud som rapporteras och lämnas vidare till trafikkontoret som ansvarar för utveckling av spåren, säger Annette Johansson.