BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det var 2012 som beslutet om att lägga ner sjukstugan kom, men efter tre års kamp och en folkomröstning förblev den öppen.
Den som står skriven som invånare i Dorotea betalar hela 35,15 procent i kommunalskatt, vilket är nästan 3 procentenheter högre än riksgenomsnittet och högst i landet. Under lång tid har Dorotea brottats med avfolkning, och trots att orten är liten minskar befolkningen med 40 till 50 personer varje år och skattesatsen har höjts årligen.
Nedskärningar
Berith Eriksson är ordförande för PRO i Dorotea. Hon flyttade tillbaka till Dorotea 2003 efter att ha levt i södra Sverige. Hon tycker att det känns orättvist att behöva betala mycket mer i skatt än personer som bor i andra delar av Sverige.
– Kommunerna i Norrland får betala mycket mer i skatt, så är det. Tänkt om Norrland var eget, vad bra det skulle vara med allt som produceras här, säger hon.
Trots att skatten är så pass hög upplever hon att det konstant skärs ner på välfärden, som inte fungerar tillfredsställande.
– Det ena efter det andra bara försvinner. Det är bedrövligt. Men det är väl bara att konstatera att det är som det är. Jag tycker staten borde lägga till mer pengar till denna typ av kommuner.
Stora skillnader
I Vellinge i sydvästra Skåne betalar en invånare betydligt lägre skatt än vad en Doroteabo gör, och betydligt lägre än riksgenomsnittet. En Vellingebo, som inte kommer upp i statlig inkomstskatt, betalar bara 29,19 kronor per intjänad hundralapp. Alltså hela sex procentenheter mindre än den som bor i Dorotea. För en person med 25 000 i månadslön handlar det om cirka 18 000 kronor mindre i skatt per år för den som bor i Vellinge i stället för Dorotea.
Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting. Hon menar att små kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop.
– Man kan se att de kommuner som höjer skatten är små kommuner som tappar invånare, medan de kommuner som växer har det lättare. Ett skäl är naturligtvis att det är svårare att komma ikapp när man hela tiden måste avveckla verksamhet. Det är lättare att öppna en skola än att stänga en, säger hon.
Robin Hood-skatten
För att undvika att skillnaderna ska bli alltför stora mellan kommunernas ekonomi finns det ett system för utjämning mellan kommuner, där rikare kommuner betalar till de fattigare kommunerna. Systemet kallas ofta för Robin Hood-skatten. Annika Wallenskog menar att det för 20 år sedan var större skillnader mellan kommunerna än vad det är i dag, men att systemet då gjordes om. Men de senaste tio åren har kommunerna dragit isär igen.
Enligt Annika Wallenskog finns det vissa variabler i det kommunala utjämningssystemet som inte uppdaterats på många år, speciellt sådana som rör landsbygden. Det kan vara anledningen till att skatterna blir allt mer olika mellan olika kommuner.
Resultatet blir att vissa invånare får betala betydligt mer i skatt än andra.
– Man kan säga att man betalar högre skatt i Dorotea, men det går inte visa att man får ut något mer för pengarna. Trots att en större del av Doroteabornas intjänade pengar går till kommunal verksamhet behöver inte ambitionerna i välfärden vara högre, säger Annika Wallenskog.
Regeringen har nu tillsatt en särskild utredare för att kolla över det kommunala utjämningssystemet.
Ett av fokusen kommer vara att se om de större samhällsförändringar som skett fångas upp av det nuvarande systemet. Den utredningen ska presenteras senast 1 juni 2018.
Kommunalskatten slår rekord, och i många kommuner betalar man över 34 procent i skatt. Ändå stängs sjukhus och välfärden utarmas. I Västernorrland har nedskärningar i vården mött protester på flera ställen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dorotea
2012 beslutade landstinget i Västernorrland att ha kortare öppettider på sjukstugan i Dorotea och att Dorotea och Åselse skulle dela på en ambulans, trots att det är 50 kilometer mellan orterna. Protesterna kom att kallas Doroteaupproret. Protesterna involverade bland annat en tre år lång ockupation av sjukstugan, tills landstingspolitikerna ändrade sig och behöll öppettiderna.
Härnösand
I april förra året samlades 20 000 i Härnösand för att protestera mot avvecklingen av vården i hela Västernorrland. Under en lång period hade olika former av besparingar och neddragningar gjorts på välfärden i länet, och det var anledningen till protesten.
Sollefteå
Landstinget i Västernorrland beslutade i början av året att lägga ner BB, vilket fick till följd att födande var tvungna att åka långt till närmsta BB. En person har hittills fått föda i bilen till följd av beslutet. Protesterna innan BB la ner var omfattande och flera personer ockuperar fortfarande BB. Nu har även akutkirurgin i Sollefteå lagt ner.