Så förändrar HD-domen spelplanen för dig som hyresgäst
Bild: Adam Sundman
Dagens ETC
Den uppmärksammade domen i Högsta domstolen i mellandagarna kan innebära slutet för hotellägenheter, bulvanuthyrning och är ett tydligt nej till marknadshyror. Men matchen är långtifrån över ännu, menar Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman.
– Hyresvärdarna kommer försöka hitta nya hitta kryphål, säger han.
Tre dagar före nyårsafton tog nästan sex års kamp äntligen slut för den amerikanske affärsmannen Adam. Beslutet som kom från Högsta domstolen gav honom rätt till besittningsskydd och ett ordentligt förstahandskontrakt för sin lägenhet, och till återbetalning av de 1,3 miljoner kronor som han betalat i överhyra under sju års tid.
HD-domen var enormt viktig på flera plan, menar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen som har granskat fenomenet med hotellägenheter och bulvanuthyrning noga sedan många år.
– Jag jublade högt när beskedet från HD kom, säger han nu, ett par veckor senare.
– Det är en fantastisk dom. För Adams skull som tagit en stor ekonomisk risk i den här långa processen, men också för alla de hyresgäster vi mött genom åren som har varit väldigt trängda.
Vad innebär domen egentligen?
– Den ändrar förutsättningarna för hela verksamheten med hotellägenheter på ett markant sätt. Fastighetsägarna och förmedlingsföretagen kan ju inte fortsätta hyra ut lägenheter på det här viset nu. Då riskerar de att få hyresgäster som kräver sin rätt och återbetalning för oskälig hyra. Men det är också en katt-och-råtta-lek, där matchen inte är över på långa vägar. Nu kommer hyresvärdarna försöka hitta på nya system för att kringgå bestämmelserna och hitta kryphål. Det har de gjort i 60 års tid, sen 60-talet.
Varför är den här HD-domen så betydelsefull?
– Ur flera aspekter. Dels ur den enskilde hyresgästens, som bott under otrygga förhållanden och betalat överhyra under många år, helt utlämnad och utan något val. Men också för hyresgästkollektivet totalt sett. Om den här verksamheten hade fått fortsätta så skulle alla hyresrätter ha blivit hotellägenheter till slut. Det är ju självklart att en privat fastighetsägare vill tjäna så mycket pengar som möjligt, och det finns ju ingen anledning för dem att förhandla hyran eller hyra ut till någon som kräver besittningsskydd om de inte måste det.
Men domen är viktig på ett samhälleligt plan också, menar Bengt Öhman.
– Hade domen gått åt andra hållet så hade det inneburit att hela den svenska modellen för hyresbostäder hade havererat.
Informerar om rättigheter
Hyresgästföreningen i Stockholm har i dagarna varit ute och satt upp informationslappar i vissa portar där det finns många lägenheter som hyrs ut på hotelliknande sätt via bulvanföretag som mellanhänder.
”Information till dig som bor i andrahand och hyr bostaden via ett förmedlingsföretag”, lyder rubriken och sedan hänvisar man till de mål i HD och Svea hovrätt under 2022 som stärkt hyresgästernas skydd ”mot hyresvärdars oseriösa affärsmetoder”.
”Du kan därför ha rätt till ett förstahandskontrakt, skälig hyra och återbetalning av den överhyra du redan betalat”, skriver Hyresgästföreningen i informationsbrevet.
Än så länge har bara några enstaka hyresgäster hört av sig, enligt Bengt Öhman.
– Men domen är pinfärsk, den kom ju i mellandagarna och vi har precis hunnit börja jobba efter julledigheten. Det här med informationslapparna var mest ett spontant infall i euforin över domen, men vi håller på och formerar en tydligare strategi för hur vi ska jobba med det här. Det är viktigt att sprida kunskap och helt avgörande att människor känner till sina rättigheter.
Vad ska man göra som hyresgäst i en hotellägenhet?
– Först och främst: skriv inte på något papper! Om din hyresvärd inte vill ge dig betänketid så finns det ännu större skäl till att inte skriva under något. Sedan är det viktigt att skaffa information om vad domen betyder, kontakta Hyresgästföreningen och utreda vad som gäller för sitt ärende.
Kommer antalet tvister att öka nu?
– För att bedöma säkert om en hyresgäst har rätt till alla de här rättigheterna som fastställts nu så måste man titta på det enskilda fallet. Men helt säkert så kommer det vara väldigt många hyresgäster som visar sig ha rätt till besittningsskydd och en skälig hyra. Vi väntar oss fler fall absolut. Och inte bara i Stockholm då. Det här är inte bara ett storstadsfenomen. Vi har sett det i Finspång, i Katrineholm, i princip alla städer. Därför är det ett sånt allvarligt problem.
Vad har ni hört från fastighetsägare och förmedlingsföretag efter domen i Högsta domstolen?
– Ingenting alls faktiskt. Men jag tror de funderar och analyserar noga vad det här betyder.
Vilka blir de långsiktiga konsekvenserna av HD-domen?
– Det är helt klart en förändrad marknad nu, men jag tror inte att matchen är över. Över tid hittar de säkert andra sätt att komma runt det. Men det är klart att de här domarna har satt käppar i hjulet, försvårat utvecklingen och gjort det lite svårare att utnyttja de mest utsatta i bostadsbristen, säger Bengt Öhman.