Lyssna på inspelningen • En avdelningschef kränker och örfilar en naken ungdom i en isoleringscell. ”Pussa Sveriges golv” och ”drick kissvatten” hörs på en dold ljudinspelning inifrån det statliga ungdomshemmet Bärby. Trots att myndighetens ledning tagit del av inspelningen fick chefen behålla jobbet.
På inspelningen hörs duschvattnet forsa. En tonårig pojke med utländsk bakgrund, utan kläder, verkar ligga ner på golvet. Över honom står en skrikande man ur personalen som kränker och slår honom. Scenen utspelar sig inne på den ökända avdelningen Klockbacka.
– Pussa Sveriges golv. Visa respekt, säger mannen som är avdelningschef.
Ungdomen jämrar sig och säger:
– Det är kallt. Jag fryser.
Chefen svarar:
– Herregud. Vilken idiot, asså.
Han skrattar, kallar ungdomen ”tönt” och ”en sjukdom”. Men ungdomen verkar inte göra som han blir tillsagd. Chefen höjer rösten:
– Lyssna på mig.
Han slår ungdomen i ansiktet med öppen handflata.
– Ska du sluta å hålla på. Va?
Chefen slår ungdomen en andra gång.
– Ska du sluta å hålla på, frågar jag?
Ungdomen får en tredje örfil.
– Ställ dig upp, säger jag. Sätt på dig kalsongerna.
Ledningen agerade inte
Ljudinspelningen gjordes någon gång under 2017 inne i en isoleringscells badrum på Bärbyhemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis.
Kort efter händelsen tog hemmets institutionschef del av inspelningen men agerade inte mot den anställde. Ljudfilen skickades även runt högre upp inom myndigheten och nådde flera av de högsta cheferna på Statens institutionsstyrelses huvudkontor. Avdelningschefen hade tidigare varit misstänkt för våldsamt beteende mot ungdomarna men trots att misshandeln fångades på band lät myndigheten mannen behålla sin chefsposition.
”Känna sig trygga hos oss”
Helena Finér, myndighetens tillförordnade verksamhetsdirektör för region norr, vill inte ge en telefonintervju men skriver i ett mejl:
”Myndigheten har tagit del av ljudinspelningen och vi ser mycket allvarligt på det som framgår av inspelningen. Alla ungdomar har rätt att känna sig trygga hos oss och samtliga medarbetare förväntas agera professionellt och leva upp till rollen som statsanställd.”
Men Helena Finér vill inte kommentera varför den misstänkte mannen fick behålla sitt chefsjobb. Hon skriver:
”Vad gäller eventuella arbetsrättsliga åtgärder avseende enskilda medarbetare kommenterar jag inte det i media av hänsyn till alla inblandade.”
Pressansvarige Stefan Hell Fröding kan inte gå några fler detaljer i ärendet.
– Händelsen har inte polisanmälts vad jag vet.
Ledande i våldskultur
Mannen på inspelningen, som hade en arbetsledande position, pekas ut av flera tidigare anställda som ledande i den våldskultur som dominerat Klockbacka under minst tio år.
Dagens ETC har i flera artiklar rapporterat om personalens våldsamma behandling av intagna ungdomar. En misshandel tidigare i år var nära att kosta en ungdom livet. Anställda vittnar om en hård miljö där även de intagna ungdomarna har begått allvarliga våldshandlingar mot personalen. Flera tidigare anställda lägger skulden för den bristande arbetsmiljön på ledningen för Bärbyhemmet.
”Miljö präglad av machokultur”
På avdelningen Klockbacka tog de emot de mest svårhanterliga ungdomarna, mellan 15 och 20 år. Fyra grupper arbetade i skift och personalen bestod enbart av ”män som nästan alla är synnerligen intresserade av träning, framför allt kampsport, vilket skapat en miljö präglad av machokultur”.
Det skriver Statens institutionsstyrelses utredare i intern rapport. Enligt källor inom myndigheten var det framför allt två av fyra personalgrupper som stod för merparten av våldet mot ungdomarna. En ökänd personalgrupp, som var den mest våldsamma, kallades för ”Rasseligan” av ungdomarna.
Sis internutredning skriver att Klockbackapersonalen ofta fällde ”rasistiska, homofobiska och kvinnoförnedrande kommentarer”.
Internutredningen som publicerades i mars, bekräftar att personalen utsatt ungdomarna för fysiskt och psykiskt våld. Utredaren varnar för omfattande brister i vården och Klockbacka beskrivs som ”en sluten miljö med liten insyn”.
– Det är en svår miljö att jobba i och man måste vara säkerhetsmedveten. Vi är alla beredda att lägga ner och avskilja ungdomar om det behövs. Det har vi rätt till. Men det är något helt annat än att bruka våld, säger en anställd på avdelningen.