Första avsnittet handlade om Helveteselden, eller bältros, och nådde ett hundratal lyssnare. Sedan dess har Carl-Olof Svensson hunnit med sändningar om gikt, malaria, gråstarr och artros. Målet är två program i veckan. Idén till Doktorpodden fick han när han gjorde Specialiseringstjänstgöring (ST) på en vårdcentral.
– Jag såg ett behov av mer och bättre patientinformation om olika sjukdomar. Inte minst äldre patienter hamnar ofta mellan stolarna, särskilt inom primärvården. En podcast kan vara ett sätt att fylla informationsgapet på ett lättillgängligt sätt, säger Carl-Olof Svensson, som till vardags arbetar på sjukvårdsrådgivningsföretaget Medhelp.
Men Doktorpodden är än så länge en ren fritidssyssla. Han skriver manus, spelar in och klipper de 5–10 minuter långa programmen hemma på kammaren. Härnäst väntar avsnitt om tandlossning och tuberkulos, allt presenterat på ett kondenserat och aptitligt sätt.
– Jag berättar om anatomi, orsaker, symptom, behandlingar och förebyggande åtgärder men ocksdå om diagnosernas historia och utbredning och en del kuriosa. Jag vill att podden ska väcka nyfikenhet, berättar Carl-Olof Svensson.
Program efter önskemål
På bara ett par veckor har närmare 2 000 lyssnare hittat fram till Doktorpodden som är gratis och tänkt för alla intresserade. På Instagramkontot med samma namn kan vem som helst lägga in önskemål om olika krämpor eller sjukdomar de skulle vilja veta mer om.
– Hittills har jag plockat upp två diagnoser från Instagram. Avsnitten om artros och gråstarr kom till på begäran, säger han.
Carl-Olof Svensson tror på formatet och strävar efter att göra patienterna mer delaktiga i vården, en tendens som ligger i tiden, menar han.
– Vi kommer att få se mer av e-hälsa under 2016. Det handlar i första hand om vård på distans. Doktorpodden är ren hälsoinformation men min ambition är att informationen ska vara lätt att nå och att kunskapen ska ägas av patienterna, säger Carl-Olof Svensson.