Dömdes till fängelse för grov våldtäkt – släpptes på fri fot
Bild: Fredrik Sandberg/TT & Polisen
Dagens ETC
Två män dömdes i slutet av oktober till fem års fängelse för en grov våldtäkt på en Finlandsfärja – men trots domen är de på fri fot.
– Brottsoffret har 100 procent legitima intressen av att slippa frukta att de ska gå runt och påverka henne, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.
En festkväll på en finlandsfärja i december förra året slutade med att två män, 25 och 29 år gamla, våldtog en kvinna i hennes hytt.
I förhör har kvinnan berättar att de tre gick till hennes hytt för att sa sex, men att stämningen snabbt förändrades. En av männen tog stryptag på henne och var så hårdhänt att hon började blöda i underlivet. Hon berättar också att de två männen gjorde "high five" under övergreppet. När de upptäckte att hon blödde klädde de på sig och lämnade hytten. Kvinnan tog sig ut till sina reskamrater och berättade att hon blivit våldtagen. Kvällen därpå fick hon skadorna dokumenterade på sjukhus.
Männen greps i september i år och åtalades. I slutet av oktober dömdes de till fem års fängelse för grov våldtäkt. Men domen innebär inte att de hamnat bakom lås och bom – samma dag som rättegången avslutades försattes de nämligen på fri fot. I beslutet från tingsrätten står det att ”Det är uppenbart att skäl för häktning inte längre finns.”
Fallet har överklagats till Svea hovrätt. Ingen av parterna har i nuläget begärt att männen ska häktas på nytt. Om det inte görs så kommer männen att vara på fri fot fram tills rättegången i hovrätten. Och den kommer inte att hållas förrän tidigast nästa höst, enligt rätten.
Rädsla för hämnd
Jenny Westerstrand är jurist och ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Hon är kritisk till att det dröjer så länge.
– Det är väldigt allvarligt att man väntar ett år med att pröva ett så grovt brott i högre instans, säger hon.
Hon resonerar att det å ena sidan vore omänskligt att hålla misstänkta personer i häkte så länge, å andra sidan har brottsoffret intresse av att de inte ska gå fria under tiden.
– Problemet är att rättssystemet är så segt. Brottsoffret har 100 procent legitima intressen av att slippa frukta att de ska gå runt och påverka henne, hota vittnen eller vara allmänt jätteobehagliga, säger hon.
Hur påverkar det ett våldtäktsoffer att det dröjer så lång tid?
– Fruktansvärt. Om hon anmält dem och de har fått fem års fängelse, då är det klart att hon kan känna en rädsla för att de ska hämnas, eller att någon annan ska hämnas. För att de ska underminera henne till nästa rättegång. Eller att hon ska tappa modet och inte orka. Plus att det händer att domstolar säger att när det gått så lång tid så minns ingen så väl. Ju längre tid som passerar desto svagare uppfattas vittnesmålet.
Åklagaren Daniel Strand skriver i ett mejl till Dagens ETC att han inte vill kommentera varför han inte begär männen häktade på nytt.
"Det är ovanligt att tingsrätten släpper ut folk som döms för grov våldtäkt till ett långt fängelsestraff. Frågan om grunden för tingsrättens ställningstagande får ställas till tingsrätten. I övrigt är det en pågående rättsprocess och jag har inte för avsikt att lämna närmare kommentarer avseende mina ställningstaganden eller planer gällande denna.", skriver han.
Masoud Kinsdale, notarie vid Stockholms tingsrätt, säger att männen hade kunnat häktas om rätten exempelvis bedömt att de skulle fortsätta begå brott, eller att de skulle fly från straff.
– Man gjorde bedömningen att det inte fanns några indikationer eller omständigheter som pekade på att det skulle finnas någon sådan risk. Tingsrätten ansåg, i rättsliga termer, att det var uppenbart att skäl för häktning inte längre fann.
Hur vanligt är det?
– Det händer, säger Masoud Kinsdale.
Han säger att det finns andra exempel. I slutet av september dömde Stockholms tingsrätt en 36-årig man till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt. Även i det fallet släpptes den misstänkte efter rättegången.
– Det är inte jättevanligt, men det förekommer, säger Masoud Kinsdale.
De har dömts till fem års fängelse. Kvinnan som utsattes räknar troligen med att de ska sitta i fängelse eller vara häktade nu, borde de inte göra det?
– Frågan här var enbart om personerna skulle sitta häktade i avvaktan på att domen meddelas. En risk kan då exempelvis vara att man under den tiden skulle begå nya brott eller fly.
Men att de döms till ett långt fängelsestraff, förändrar inte det bilden?
– Det är inte bara det faktum att man sedan kanske döms för brottet som spelar in. Man brukar säga att om man riskerar ett längre fängelsestraff så finns det hypotetiskt en risk att man försöker undgå det straff man eventuellt kommer få. Men det måste finnas någon indikation, förutom att det kan bli ett långt fängelsestraff. Enligt rätten saknades sådana specifika omständigheter i det här fallet.