Cancer
Dödssjuk i cancer – ändå räknas han som arbetssökande
Dagens ETC
Micke Blomqvist har försörjt sig som snickare och plattsättare i hela sitt vuxna liv. Men efter att ha fått ett dödsbesked i form av obotlig cancer blev Asta Kask-sångaren av med större delen av sin sjukpenning.
– Firman jag har jobbat på har lagt ned, och då räknar Försäkringskassan mig som arbetssökande. Nu försöker jag överleva på ett par hundra om dagen, säger han.
Zanna Nordqvist
Foto
Jörgen Lund
Text
Den 21 november. Det är det datum Micke Blomqvist, 60, sedan två år tillbaka firar som sin födelsedag. Då har han levt ett år till sedan cancerdiagnosen. Den 21 november 2021 fick han veta att hans dagar var räknade och att han på sin höjd hade ett par år kvar att leva. Dagens ETC träffar honom hemma i hyreslägenheten i centrala Töreboda.
– Det var en riktig chock när jag fick diagnosen. Det kändes dessutom som att läkaren var en elak jävel som ville slå mig med något hårt i huvudet, berättar Micke Blomqvist.
Han fick beskedet efter att ha gjort en biopsi på Skaraborgs sjukhus. Blodprov hade visat att något kanske inte stod rätt till.
– Han förklarade att den normala skalan för ett PSA-prov ligger mellan noll och fem. Vid noll är man frisk, vid fem är det kaos. Jag låg på 2 500 och kunde inte räkna med något ljus i tunneln. Han fullkomligt drog undan mattan för mig.
Micke träffar urologen
Efter samtalet med läkaren åkte Micke Blomqvist hem för att börja dödsstäda och kontakta barnen, för att ge dem beskedet att pappa inte skulle finnas kvar länge till. Två veckor senare hade han återbesök hos urologen.
Till det besöket var han ombedd att ta med någon närstående som stöd. Medan han satt där och höll sin sambo Anneli i handen fick han samma besked ytterligare en gång.
– Den här läkaren berättade precis samma sak som den första, fast på ett så otroligt mycket bättre sätt. Han sa att nu ska du in för cellgiftsbehandlingar och så ses vi igen om sex månader. Jag trodde ju inte ens att jag skulle finnas kvar då, men nu såg jag ett ljus i tunneln igen. Vi satt där och jublade jag och Anneli – han trodde väl inte att vi var riktigt kloka, säger Micke Blomqvist och skrattar.
Det som sedan händer är något som ingen riktigt hade väntat sig. Trots att Micke har en utvecklad prostatacancer som inte går att operera och metastaser i lungor, njurar, benmärg och mage, svarar han bra på cellgiftsbehandlingen och har idag ett PSA-värde på noll. Däremot gör övriga mediciner – stora mängder kortison, testosteronhämmande och antiinflammatoriska – som ska bromsa återväxten av cancern, att han blir extremt orkeslös och trött. Något Micke Blomqvist har intyg på från sin onkolog.
– Jag svarade jättebra på behandlingen, men min tumör sitter ju kvar. Och den går inte att operera ut, den har vuxit för mycket.
För att få lite solljus och inte helt förlora konditionen försöker han ta en promenad till mataffären varje dag. Men mer än så klarar han inte utan att falla ihop av utmattning.
– Jag går och stånkar på hemvägen som om jag sprungit det fortaste jag kan, och så får jag gå och leta i upplåsta trappuppgångar efter nån liten pall eller nått att sitta och vila på en stund, säger Micke Blomqvist.
Säljer gitarrerna
I slutet av augusti kommer nådastöten från Försäkringskassan. Där har man upptäckt att det lilla familjeföretag där Micke Blomqvist fram till sjukskrivningen har varit anställd som snickare och plattsättare har avvecklat verksamheten från och med årsskiftet 2023 – vilket gör att Försäkringskassan från och med då räknar honom som arbetssökande. Inte bara förlorar han sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, dessutom blir han återbetalningsskyldig för de månader som han har fått sjukpenning baserad på sin tidigare inkomst. Han tvingas inte att söka jobb, men får sjukpenning som arbetslös istället för som anställd.
– Jag får ett par hundra om dagen och det är precis så att jag och min sambo klarar av av att betala hyra och räkningar. Efter att jag gjort rätt för mig och betalt skatt hela mitt vuxna liv. Det är inte klokt!
För att ha något att leva på har Micke Blomqvist började sälja av sin gamla musikutrustning från tiden som frontman i punkbandet Asta Kask. Det är förstärkare och elgitarrer han inte längre använder, men som har ett högt affektionsvärde. Näst på tur står möblerna.
– Jag ringde till Försäkringskassan och frågade rakt ut: ”Hur har ni tänkt att jag ska klara mig? Vad ska jag leva av?”. ”Ja, det blir ju socialen då”, sa de. Nu har jag en sjukdom som gör att jag inte kommer vara med hela vägen, för så fort cancern blommar upp igen är det ju kört för mig, och så tycker de att jag ska avsluta livet på socialbidrag. Jag har en jävla tur som har min sambo, för annars hade jag fått bo på gatan. Men det känns inte så jäkla kul att gå och dra henne i kjolen heller, säger Micke Blomqvist.
Den ekonomiska pressen har gjort att han helt tappat livslusten.
– Ja, nu är det bara nattsvart. Jag tänker på cancern varenda vaken sekund och har ingenting att hoppas på eller se fram emot.
Inte tjäna på sjukskrivning
Försäkringskassans kommunikatör Niklas Kjellberg bekräftar att det som Micke Blomqvist berättar om sjukpenningen stämmer.
– Om din arbetsgivare avvecklar firman medan du som anställd är sjukskriven, blir du som sjukförsäkrad arbetslös. Vi förstår att det för den enskilde kan bli en jättestor förändring, men det är så regelverket ser ut, säger han.
Det är dessutom ditt eget ansvar att meddela Försäkringskassan om du blir arbetslös under din sjukskrivning – något många inte känner till.
– Gör du inte det och vi upptäcker det lär det bli återkrav, säger Niklas Kjellberg.
Tom Aspengren, försäkringsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd, förklarar att Micke Blomqvist drabbats av Försäkrikringskassans begränsningsregel, som införts för att arbetslösa inte ska tjäna på att bli sjukskrivna istället för att gå på a-kassa.
– Men om det här hade skötts på rätt sätt skulle någon på Försäkringskassan ha informerat honom om att han kunde ansöka om sjukersättning istället för sjukpenning, säger Tom Aspengren.
Kan bli vanligare
Problemet är att Försäkringskassan har bett om 619 miljoner av regeringen för att klara sin verksamhet, men bara fått 99 miljoner, säger han.
– Vilket gör att man har för få handläggare och inte klarar av att utföra sitt uppdrag. Det går ut över sjuka och utsatta människor. Den här personen du beskriver skulle kunna ansöka om sjukersättning, men eftersom det tar sex månader innan någon kommer hinna lyfta hans ansökan är det inte säkert att han hinner få det beviljat innan det är för sent.
Denna typ av ärenden är än så länge hyfsat ovanliga, konstaterar Tom Aspengren. Men de riskerar att bli allt vanligare.
– Med fler företagskonkurser kommer den här typen av historier att öka. Det ligger i pipeline så att säga.
Dagens ETC har sökt socialminister Jakob Forssmed (KD).
Högsta möjliga dagbelopp av sjukpenning för den som är anställd eller arbetar i eget företag är 1 116 kronor, medan högsta möjliga dagbelopp för den som är arbetslös är 543 kronor.
Zanna Nordqvist
Foto
Jörgen Lund
Text