– Det är en allvarlig situation när det råder akut personalbrist. Dialysen måste upprätthållas. Eftersom det är en livsuppehållande behandling så måste vi erbjuda patienter vård, betonar hon.
För närvarande har två extra sjuksköterskor tagits in till mottagningen, som en tillfällig lösning. På kort sikt ser hon lösningar som att flytta patienter till andra sjukhus och ta in mer personal.
– Vi jobbar på en handlingsplan för att försöka hitta en lösning. Det kan handla om att försöka styra om patientflödet till andra avdelningar och underleverantörer. Det kan dock försvåras av lagen om offentlig upphandling. Långsiktigt så handlar det om att skapa en bättre arbetsmiljö. Och vi måste se om hela organisationen, inklusive ledarskapet.
Hur ser du på sjuksköterskornas krav om att gå ner till 32-timmarsvecka?
– Vi kommer att titta på olika arbetstidsmodeller och undersöka den möjligheten. Det är inget man gör akut, det kräver en grundlig undersökning först, säger Pernow.
Medveten om bristen
Den högst ansvarige i landstinget är Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd.
– Jag är medveten om bristen på dialyssjuksköterskor och har meddelat landstingets högsta tjänsteman för personalfrågor, Maria Englund, om den uppkomna situationen. Hon har lovat att kontakta den ansvarige chefen på Karolinska. Det viktigaste för mig är att mottagningen och sjukhusledningen sätter sig ner och försöker lösa situationen, säger han.
Hur ser du på förslaget att gå ner till 32-timmars arbetsvecka?
– Det pågår liknande projekt runt om i landstinget. I nästa steg behöver verksamheterna redovisa för- och nackdelar med försöken innan de eventuellt skulle kunna genomföras på bred front inom landstinget. Den här typen av förändrade arbetssätt fungerar bäst om de kommer från verksamhetsledningarna. Samtidigt är det viktigt att de håller sig inom de ekonomiska ramarna, säger Peter Carpelan.