I Göteborg är Alliansen intakt, och efter valet 2018 tog de över styret efter 24 år med rödgrön ledning. Centerpartiets gruppledare, Emmyly Bönfors, sitter nu bland annat som ordförande för miljö- och klimatnämnden.
– Det var ett historiskt val för Centerpartiet, inte minst i Göteborg. Vi gick ju från noll till hundra 2018 och fick direkt inflytande. Vårt styre får ofta kritik för att vara litet, men samtidigt så är det ju den största koalitionen som faktiskt vill styra ihop.
Även för C innebär det udda parlamentariska läget samtal och kompromisser.
– Vi inser ju att för att få igenom vår politik så måste vi prata med andra parter i varje fråga. För Centerpartiets del har det varit en styrka, inte minst inom miljö- och klimatarbetet att kunna prata konstruktivt med många parter. Egentligen alla partier utom ett. Vi har till exempel inrättat arbetsgruppen för ett fossilfritt Göteborg där jag är sammankallande. Där har vi fått igenom en rad förslag och varit den drivande kraften.
Har tre mandat
Centerpartiet sitter på tre av de 81 mandaten i kommunfullmäktige. Men när de gör upp i sakfrågor med andra partier så pratar Alliansen med en röst.
– Men det är klart att saker stöts och blöts inom Alliansen först. Pratar gör man ju med alla, men förhandlas det så görs det utifrån ett alliansperspektiv. Man har lite insyn i det mesta men får lita på varandra och har mer ansvar i olika frågor.
”Fått igenom mycket”
Direkt in i hetluften från kylan tycker Emmyly Bönfors att både Centerpartiet och Alliansen har lyckats väl under de första två åren av mandatperioden.
– Jag tycker vi har fått igenom oerhört mycket, och breda reformer. Medan andra ofta ägnar sig åt populism eller kortsiktiga lösningar, tycker jag att det blir tydligt att vi ju vill ta ansvar för att styra staden.
Även kring vad hon vill lyfta som största framgångar än så länge väljer Emmyly Bönfors att peka på klimatfrågor.
– Att vi får till en styrning på miljö och klimatarbetet som skiljer sig från den tidigare är en stor framgång.
”Ett bakslag för göteborgarna”
Bland motgångarna väljer hon istället omvandling av allmännyttan.
– Jag vill betona att vi vill ombilda allmännyttan på frivillig basis, men det ser vi inte att vi kan få igenom politiskt. Vi ser det som en pusselbit för att motverka segregationen, så det tycker jag är ett bakslag för göteborgarna.