Känner du till någon man som kämpat för att få bli dömd för att ha köpt sex? Antagligen inte.
Mönstret vi lärt oss känna igen är ju omvänt; de flesta förövare som misstänks för sexualbrott, sexköp, våld mot kvinnor och sexuella övergrepp mot barn förnekar brott. Skyller på omständigheter. Eller lägger skuld på offret/överlevaren.
Men det finns undantag.
I veckans ETC nyhetsmagasin lyfter Nina Björk upp en hyllad diktare, bland annat känd för diktraden:
”Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få, sjung vackert, I skorrande strängar, sjung vackert om kärlek ändå.”
Han stannade inte där, vid att nämna ett sexköp i förbifarten – som något normalt. Han anmälde sig själv och ville bli dömd.
Men vid denna tid (slutet av 1800-talet) var sexköp som bekant inte kriminaliserat.
Däremot, konstaterar Nina Björk, blev boktryckaren Albert Bonnier stämd 1896 för att han gett ut Frödings diktsamling ”Stänk och flikar”.
Åklagaren hänvisade till tryckfrihetsförordningen och hävdade att Frödings dikter borde betraktas som ”främjande av fördärvligt leverne”.
Detta för att hans dikter innehöll skildringar av ömsesidigt sex.
När det idag talas om visioner för att stoppa våld mot kvinnor och sexuella övergrepp, nolltolerans, medvetandehöjning – och vi kan uppleva att en progressiv förändring på många sätt står och stampar – kan det vara värt att blicka tillbaka och konstatera hur mycket som faktiskt förändrats. Visst tar det i vissa fall obegripligt lång tid. Men synsätt förändras. I det här fallet till sin motsats. Skildringar av ömsesidigt sex är definitivt inte olagligt, men sexköp är det.
Kanske måste vi se den globala rättviserörelsens slagord ”En annan värld är möjlig” i samma – riktigt långa – tidsperspektiv för att så småningom hitta motsvarande pepp: Perspektiv förändras, politik tar nya riktningar och en framåtrörelse till det bättre kan skönjas.
Det har nu gått 20 år sedan terrorattentatet den 11 september 2001. I veckans tidning sammanfattar vi, och låter en rad experter analysera, vad som förändrats. Hur det faktiskt blev en ”annan” värld. Men i förhållande till mänskliga rättigheter ser vi inte en framåtrörelse, tvärtom. Tortyr har legaliserats. Hemliga fängelser där ”illegala kombattanter” hålls inlåsta på obestämd tid utan rättegång har byggts. Militärbudgetar chockhöjts. Civila blivit måltavlor. Och svensk vapenexport har gått på högvarv.
Låt oss ta ett djupt andetag och ta in att världen förändras – men utan att släppa visionen om fred, rättvisa och solidaritet. En annan värld är möjlig. Att uttala det och att vägen dit inte bara kan vara militär och repressiv, innebär inte en flathet inför terrorism.
Hela reportaget om 11/9 och vad som hänt läser du i din rödgröna veckotidning: ETC nyhetsmagasin.
Veckans tidning bjuder självklart på mer. En ledare om vaccin-apartheid, heta kulturtips av Andres Lokko, en analys av Twitters bristande demokratianalys, korsord, fotokonst och mycket mer!
Trevlig helg och trevlig läsning!