Tiggande romer finns över hela Sverige. På nationell nivå pågår ett arbete med att förtydliga vilka regler som gäller och vilka rättigheter som EU-migranterna har. Men regeringens nationella samordnare i hemlöshetsfrågor ser inga möjligheter till en mer generös lagstiftning eller andra förbättringar.
– Lösningen är att minska fattigdomen i Europas fattigaste länder. Och att vi andra medlemsstater trycker på för att man ska förbättra villkoren för romerna i Rumänien. De måste börja behandla sina medborgare bättre. Bland annat handlar det om att de ska söka de pengar som faktiskt redan finns avsatta i socialfonden, säger Michael Anefur, nationell hemlöshetssamordnare.
Han ger ofta tiggare pengar
Att Sverige skulle ta ett större ansvar än i dag tror Michael Anefur inte är möjligt. För ett par år sedan gav han sällan pengar till tiggare då han ansåg att vi levde i en välfärdsstat där tiggeri inte skulle behövas. Men nu har han börjat ge pengar till utsatta EU-migranter.
– Jag gör det ganska ofta i dag för att jag ser att pengarna går till nödvändiga saker. Till mediciner till deras barn och till mat, säger han.
Frågan om de tiggande EU-migranterna på Örebros gator har diskuterats i nämnden för social välfärd i Örebro. Och än så länge vet politikerna inte riktigt hur de ska hantera frågan.
– Vi har ingen konkret lösning i dag. Vi har försökt att betala en biljett hem till några, men då kom de tillbaka igen. Vi ska inte låta människor frysa ihjäl, men ett härbärge känns inte som rätt åtgärd. Vi måste jobba vidare tillsammans med civilsamhället, säger Fisun Yavas (S) som är förste vice ordförande i programnämnden för social välfärd i Örebro.
”Nu måste kommunen agera”
I somras valde Svenska kyrkan att ta initiativ till en fadderverksamhet där människor engagerade sig för att ge bort mat.
– Det är viktigt att visa empati som medmänniska, samtidigt har det väckt frågor om hur stort ansvar en enskild kan ta. Nu känner många att kommunen måste ta ett ansvar för den här frågan, säger diakonen Johan Sobelius från Nikolai församling i Örebro.
Och han anser att det krävs kraftfulla åtgärder snarast.
–Det måste finnas en lägstanivå för alla som lever här i Sverige. Vi kanske måste bygga upp någon form av sociala flyktingläger där vi erbjuder värme, mat och sjukvård, säger Johan Sobelius.
Förutom de lokala åtgärderna tycker Johan Sobelius att det krävs åtgärder på EU-nivå.
– De romer vi ser på gatorna i Örebro är en sorts sociala brandlarm. Det brinner sociala bränder på många håll i Europa och de är på väg att sprida sig, säger Johan Sobelius.