Somar Al Naher, ledarskribent
Nationalismen. Att slåss mot krafter som vill kidnappa feminismen i nationalismens namn. Man kan tyvärr inte lita på många i dessa dagar när det gäller att stå upp för en värdig asylpolitik, men man kan fan lita på feministerna.
Hanna Alvage, krönikör
En enad feministisk rörelse där alla får plats. Den eviga feministiska frågan är annars arbetet mot mäns våld. Utan det latenta hotet om våld skulle världen och icke-mäns förutsättningar se helt annorlunda ut. Men det går inte att kämpa för något sådant och samtidigt begå våld inom den egna rörelsen. Det krävs intersektionell analys och den vita västerländska hetero- och könsnormen måste backa om det verkligen ska gå att tala om feminism av idag.
Anna-Maria Carnhede, nyhetschef
Arbetstiden måste kortas, pensionssystemet reformeras och den offentliga sektorn kraftigt byggas ut. Dessa vardagsfeministiska frågor bör hissas på den feministiska dagordningen och förses med feministisk coolhetsfaktor.
Och det är nödvändigt att vi fortsätter att på ett systematiskt vis dekonstruera mansrollen. Se gärna den feminina som förebild. Den har nämligen något så fantastiskt som potential att förändra världen.
Kawa Zolfagary, krönikör
Det absolut viktigaste är lika lön för lika arbete. I detta samhälle bygger trygghet och frihet på ekonomi, så länge kvinnor betalas mindre än män så kommer också deras möjligheter att vara begränsade. Just nu pågår en avtalsrörelse där ett av de mest kvinnodominerade och lågavlönade yrkena kräver en mer rättvis lön. Att de får det är av största vikt.
Jenny Bengtsson, ledarskribent
Den största frågan för den feministiska rörelsen just nu är att hålla ihop. Att kunna se samband i patriarkala förtryckande mönster och inse att vi aldrig kommer att kunna möta detta splittrade. Den största frågan just nu är att enas och aldrig trycka ner systrar, men att kunna se att förtrycket mot oss också kan te sig på olika sätt beroende på till exempel klass, hudfärg, sexualitet eller religiösa uttryck. Män har splittrat oss alltid. Vi måste enas mot det alltid. Resa oss och stå stadigt, tillsammans, alltid. Förstå varandra – inte älska varandra – men ändå kämpa för varandra som systrar i kampen.
Linn Spross, ekonomi– och ledarskribent
Feminism handlar om att, med Judith Butlers ord, sluta föreskriva för alla liv, det som bara är levbart för enbart somliga. Detta är en gigantisk uppgift som omfattar nästan allt. Rent konkret är frågan om vården väldigt viktigt just nu, eftersom det handlar om icke-mäns arbetsvillkor som vårdpersonal men också som vårdtagare. Runt om i landet finns det massa positiva exempel på kamper som har gett resultat, som har försökt göra livet mer levbart för alla.
Shora Esmailian, krönikör
Den viktigaste borde vara klimatet. För det är så mycket större än siffror och statistik. Framföra allt handlar det om kön och klass, om centrum och periferi, om vilka människoliv som har ett värde och vilka som inte har det. I en varmare värld ställs så gott som alla orättvisor på sin spets och en seger för den feministiska kampen är omöjlig utan en biosfär.
Lina Hjorth, ledarskribent
När stort fokus ligger på narcissistiska och individualistiska projekt och uttryck kan olikheter i åsikter och erfarenheter skapa splittring och sekterism. Jag drömmer om en rörelse som istället gör brokigheten till en styrka genom att enas kring kollektiva politiska projekt som också kan förena feminismen med andra rörelser. Centrala och angelägna frågor som kan fylla en sådan roll är arbetstidsförkortning, välfärd och solidaritet med kvinnor på flykt.