I Nora kommun pendlar man. Till skola och till jobb. Nästan hälften, 47 procent, av de som arbetar pendlar till sin arbetsplats. Därför är kommunikationer och snabba resvägar ett högprioriterat område i kommunen.
– En länspendel är otroligt viktigt för oss, för näringslivet, för inflyttning och för att människor enkelt och snabbt ska kunna ta sig till jobbet. Vi vet också att män föredrar att pendla med tåg framför buss, så en länspendel skulle öka resandet med kollektivtrafik, säger Tom Rymoen, moderat kommunalråd i Nora som tillsammans med Socialdemokraterna styr kommunen.
”Står här och är besvikna”
De flesta partier i Nora är överens om fördelarna med en pendel. Därför kunde kommunen redan den 17:e juni förra året inviga sitt nya resecentrum. En plats där länspendeln skulle ha rullat in 2014.
– Det vilar lite av ett löjes skimmer över resecentrum, vi har satsat på det som vi trodde att regionen ville att vi skulle göra, och nu står vi här och känner oss lite besvikna, säger Tom Rymoen.
Solweig Oskarsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nora och hon säger att hon främst är besviken på Trafikverket som inte prioriterar sträckan.
– Nu har vi perrongen, den står redo. Nu får vi fortsätta att kämpa för tågresorna. Vi vill ju ha en länspendel. Ungdomar och personer som pendlar vill ha snabbare resvägar, säger hon.
”Främst en regional fråga”
Både Solweig Oskarsson och Tom Rymoen är villiga att medfinansiera en länspendel om det skulle krävas för att få en lösning till stånd, men Nora är en liten kommun och investeringar måste anpassas efter kostymen.
– Det måste i så fall vara rimligt utifrån vår storlek och det här är främst en regional fråga, där många skulle ha nytta av tågtrafiken, säger Solweig Oskarsson.
– Krävs det en kommunal medfinansiering är jag beredd att satsa tiotals miljoner, men det är viktigt att andra aktörer investerar i det här. Alla satsningar som länet gör kan inte hamna i Örebro. Man kan likna länet vid en bil. Ska man tillverka en sportbil kan man inte bara pimpa motorn. Hela bilen måste funka, säger Tom Rymoen.