BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nyligen återuppväckte Miljöpartiets Isabella Lövin friåret som en möjlig lösning i en intervju i DN, vilket väckt nytt liv i kritiken och även fått politiska röster från vänsterkanten att höja ögonbrynen.
Dagens ETC ber henne att utveckla sina argument:
– Friår är en av många saker vi vill titta på. När det gäller det svenska försöket finns det en utvärdering från Arbetslivsinstitutet som visade enormt goda resultat. I Finland har det funnits sedan 1996 utan att det är det minsta kontroversiellt.
Efter att det tidigare försöket avbröts av den borgerliga regeringen menade kritiker att försöket gick back ekonomiskt och nådde fel grupper?
– Det är lite ohederligt att dra fram miljardkostnaden. Där ingår inte det som sparades in på a-kassa, försörjningsstöd, kostnader för rekrytering och liknande. En utredning är ett bra sätt att titta på hur det skulle kunna riktas om på ett bättre sätt.
Vad säger du till dem som menar att det är svårt att bevisa friårets positiva effekter på folkhälsan?
– Jag tycker inte att det är irrelevant att prata om upplevda positiva effekter, även om det inte finns hårda data som minskade sjukskrivningar. Vi pratar om ett arbetsliv som varar i 40 år och har inte råd att utbilda folk för stora kostnader och sedan pressa dem till det yttersta och bränna ut dem. Det svenska försöket blev också för kort.
Din partikollega Peter Eriksson kommenterade nyligen friåret med att det inte var rätt tid?
– Vi har ju inte slagit fast vad vi går fram med ännu. Låt utredaren komma fram till ett svar. Det konstigaste är snarare hur borgerliga debattörer utmålar det här som nånting så totalt destruktivt fast att det destruktiva är att så många människor kastas på arbetslivets soptipp.
I augusti var du för 35-timmarsvecka men nyligen sa du att det var en omodern lösning, vilket bland annat kritiserats av Vänsterpartiet. Varför har du ändrat dig?
– Det vore helt oansvarigt att ha ett tankeförbud på hur man adresserar den ökande stressen. Vi stänger inga dörrar till förkortad arbetstid men det är ingen fråga vi driver för tillfället.