BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Drygt 200 lokala partier har hittills registrerats för att delta i årets kommunalval. Vissa är riktiga veteraner som Kommunens väl i Hylte som grundades i slutet på 70-talet. Andra är helt nya. Till dem hör Karlstadpartiet Livskvalitet som blåst till strid mot det Muminland politikerna vill bygga på Skutberget, kommunens mest populära friluftsområde.
– Det är ingen i Karlstad som går runt och hatar Mumin, i alla fall inte sen tidigare. Men om de nu har en sådan fin idé till en Muminpark, måste de ta vårt friluftsområde då? Det är ju inte direkt brist på annan fin mark. Detta upprör människor ur en rad olika apsekter, säger Peter Sörensen, politisk talesperson för Karlstadpartiet Livskvalitet.
Allt fler partier registreras
De senaste valen har allt fler lokala partier registrerats. Inför valet 2010 var de drygt 170 men redan 2014 hade den siffran ökat till strax över 200. Hittills i år är de 203 och med flera månader till valdagen finns goda chanser att de blir ännu fler. När människor går ihop och bildar lokala partier underlättar de om de har en konkret fråga att samlas kring men engagemanget sträcker sig oftast djupare, menar Börje Hed, kommunfullmäktigeledamot för FNL i Lund.
– Jag tror egentligen nya partier bildas eftersom en grupp människor inte är nöjda med ordningen som gäller. Finns det då en fråga som utkristalliseras är det lättare att samla sig. I vårt fall var det spårvägen, säger han.
Förkortningen FNL är en medveten flört med Lunds förslutna som epicentrum för 68-rörelsen men det fullständiga partinamnet lyder FörNyaLund. FNL tog plats i fullmäktige 2014 och gick till val på att stoppa en länge planerad spårväg i Lund. Det misslyckades och bygget är i full gång. Nu håller partiet på att bredda sig men en av huvudfrågorna handlar återigen om spårtrafik.
– Vi är inte ett spårvägsparti, vi driver andra frågor. Förra valet var spårvägen den stora frågan men nu är den inte det. Nu handlar det till exempel om att fyra järnvägsspår ska dras genom Lund. Där är vi det enda partiet som ställer krav på staten att de ska gå i en tunnel, säger Börje Hed.
Till skillnad från FNL:arna har det nya partiet i Karlstad fortfarande en chans att vinna sin huvudfråga. Muminmotståndet är nämligen kompakt. 61 procent av kommuninvånarna är emot placeringen på Skurberget, enligt en opinionsundersökning utförd på uppdrag av Nya Wermlandstidningen och SVT. Men alla partier i kommunfullmäktige utom V och SD är överens om etableringen och Karlstadpartiet Livskvalitet måste skrapa ihop tillräckligt med röster för en vågmästarroll. Peter Sörensen hoppas och tror att det går.
– Beroende på hur väl vi får ut budskapet är uppemot 20 procent möjligt. Jag hör ju själv att det låter som en hybrissiffra. Hade någon kommit tre månader innan valet och sagt något sådant till mig hade jag avfärdat honom som en dåre. Men i just denna situation har politikerna hamnat i en historisk vilsevandring, säger han.
Starka demokrater i Göteborg
Det lokala parti som kanske går starkast nu är Demokraterna i Göteborg som bildades förra året. En opinionsmätning från i maj gav dem nästan 16 procent av rösterna. Partiet går till val på att stoppa bygget av järnvägstunneln Västlänken som inleddes i våras. Partitoppen består delvis av avhoppade erfarna kommunpolitiker.
En av dem är förre Miljöpartisten Henrik Munck.
– Västlänken är tyvärr bara ett exempel på en större misskötsel av Göteborg. Det är i grunden en stad rik på tillgångar och förutsättningar. Ändå handlar det om begrepp som ”muteborg” och att det satsas på saker som blir väldigt misslyckande. Det är skandaler med rostande spårvagnar, kamelfarmer, miljardbelopp i biogas och liknande, säger Henrik Munck.
Han tror att en orsak till att människor går ihop i lokala partier är att politiken professionaliserats allt mer. Det avskräcker från att engagera sig.
– De etablerade partierna har svårt att ens fylla sina uppdrag med personer som både kan och vill. Sedan domineras dagens etablerade partier av broilers som aldrig jobbat med något annat och det politiska spelet har tagit över. Är man expert på spelet kommer man långt. Till slut förlorar vi hela grundidén med hur representativ demokrati ska fungera, säger Henrik Munck.
Ingen ideologi
Peter Sörensen är inne på samma spår och själv upplever han att kommunpolitiken saknar tydliga ideologiska skiljelinjer.
– Man kan sällan se de tydligare kopplingarna till ideologiska grunderna. Här i Karlstad har vi alltså ett miljöparti som står på barrikaderna för att förvandla ett friluftsområde med nationellt riksintresse till ett inhägnat finskt Muminland, säger han.
FNL:aren Börje Hed tycker att den lokala politiken i Lund präglas av rutin och brist på visioner. Därför är han övertygad om att det finns fortsatt plats för hans parti trots att spårvagnsspåren håller på att läggas för fullt.
– Jag upplever att det finns uppfattningar om hur saker och ting ska göras men som inte ifrågasatts på grund av ren slentrian.
FörNyaLund, FNL
Grundat: 2014
Kommun: Lund
Partiledare: Maria Nermark
Vill: Stoppa spårvägen i Lund, bygga tågtunnel för nya järnvägsspår, införa elbussar, höjdbegräsningar på nybyggen, ge Lundaelever förtur till gymnasiet framför elever från andra kommuner.
Antal mandat i fullmäktige: 4
Karlstadpartiet Livskvalitet
Grundat: 2018
Kommun: Karlstad
Partiledare: Anders Holmberg
Vill: Stoppa Muminlandet från att byggas på Skutberget
Antal mandat i fullmäktige: 0
Demokraterna
Grundat: 2017
Kommun: Göteborg
Partiledare: Martin Wannholt
Vill: Stoppa Västlänken, införa kvarterspoliser i utsatta områden, öka resurserna i vården, byta ut politiker mot professionella styrelseledamöter i de kommunala bolagen.
Antal mandat i fullmäktige: 0 (har tre medlemmar som sitter som vildar efter att de bytt parti)
Älska Svedala/ Fängelsefritt Svedala
Grundat: 2018
Kommun: Svedala, Skåne
Vill: Stoppa ett planerat fängelsebygge i Svedala kommun. ABBA-Benny Andersson som bor delar av året i Svedala stödjer partiet.
Partiledare: Ej utsedd
Mandat i fullmäktige: 0
Empa(r)tiet
Grundat: 2017
Kommun: Vaggeryd
Vill: Stoppa husbyggen i strövområdet Östra Strand
i Vaggeryd.
Partiledare: Lennart ”Charlie” Karlsson, f d Vänsterpartist.
Mandat i fullmäktige: 0
Laholmspartiet
Grundat: 2002
Kommun: Laholm
Vill: Skapa ett starkt ledarskap i kommunen och motarbeta ”vänskapskorruption och tystnadskultur”. Har sina rötter i Ny Demokratis lokalavdelning i Laholm .
Partiledare: Bertil Johansson
Mandat i fullmäktige: 1
Nya Kirunapartiet
Grundat: 1994, ombildat 2017
Kommun: Kiruna
Vill: Vårda traditionella socialdemokratiska värderingar och verka för Kirunas särställning.
Partiledare: Kenneth Stålnacke, mångårig före detta S-politiker
Mandat i fullmäktige: 1
Drevvikenpartiet
Grundat: 1998
Kommun: Huddinge
Vill: Att Trångsund och Skogås ska bryta sig hur Huddinge kommun och bilda en egen kommun.
Partiledare: Leif Dyrvall
Mandat i fullmäktige: 2
Habodemokraterna
Grundat: 2016
Kommun: Habo
Vill: Stoppa nedskärningarna i äldrevården, inför tiggeriförbud, anlägga konstisbana. Bildat av före detta Sverigedemokrater.
Partiledare: Morgan Malmborg
Mandat i fullmäktige: 0
Framtid S
Grundat: 2018
Kommun: Pajala
Partiledare: Johny Lantto
Vill: Tvinga fram två olika Socialdemokratiska listor inför valet efter att S försökt få igenom en skolnedläggning. Bildat av lokala Socialdemokrater.
Mandat i fullmäktige: 7, efter att socialdemokratiska ledamöter bytt parti
Realistpartiet
Grundat: 2014
Kommun: Södertälje
Vill: Öppna upp sjön Maren för småbåtstrafik, höja tandvårdsbidraget, införa tiggeriförbud.
Partiledare: Jocke Granborg, före detta krogprofil
Mandat i fullmäktige: 1
Stenungsundspartiet
Grundat: 2017
Kommun: Stenungsund
Vill: Bryta upp den lokala blockpolitiken.
Partiledare: Helena Järpssten, avhoppad moderat fullmäktigeledamot
Mandat i fullmäktige: 0
Västrainitiativet
Grundat: 2010
Kommun: Sollefteå
Vill: Stoppa lokal vindkraftsutbyggnad. Sollefteå har som mål att bli Sveriges mest vindkrafttäta kommun.
Partiledare: Ulrika Bergman
Mandat i fullmäktige: 8