BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett upprop som har synliggjort sexuella trakasserier och sexism inom dansscenen i Sverige. I dess kölvatten har tre manliga lärare på folkhögskolan där Melinda Jacobsson studerade som 20-åring fått sparken.
– Det har varit en intensiv tid, och en lång resa. Rektorn tog inte våra berättelser på allvar till en början, men efter att media lyft fram flera kvinnors vittnesmål fick lärarna till slut gå.
Melinda Jacobsson talar om kraften i #metoo-rörelsen, och hur hon är övertygad om att den kommer att förändra samhället på flera plan.
– Det är en revolution som pågår. När människor går ihop på det här viset sker förändringar. Det är stort, och jag är glad att jag får vara med om det här, säger hon.
Fritidsgården gav viktiga kunskaper
Melinda Jacobsson växte upp i Navestad. Som näst äldst tjej i en syskonskara på fyra tog hon ett stort ansvar för sina syskon. Sin lediga tid spenderade hon på fritidsgården Frinavet. Det var där hon som tioåring kom i kontakt med breaking.
– De var jag och några killar som undervisades av en fritidsledare. Han tog med oss till Stockholm för att titta på dansgruppen Bounce – det var stort, säger hon. Samtidigt blev hon invald i Frinavets ungdomsstyrelse.
– Det var där jag lärde mig att min röst faktiskt betyder något. Och det har jag haft stor nytta av, inte minst nu den senaste tiden med #tystdansa, säger hon.
Melinda Jacobsson säger att Frinavet gav henne kunskaper hon egentligen borde ha fått i skolan.
– Mitt rättvisetänk, mänskliga och demokratiska rättigheter, hur jag formulerar mig, mötesteknik och hur vi kan förändra – sådant som det står inskrivet i läroplanen att man egentligen ska lära sig i skolan.
Som de flesta andra barn och ungdomar i Navestad gick Melinda Jacobsson på Navestadskolan. En skola med ett tufft klimat.
– Frinavet är som en motvikt till den skolan. Där får ungarna det skolan inte lyckas ge dem, säger hon.
Dansen en viktig kraft
Hon berättar också om de förebilder hon fick på Frinavet. Om de starka kvinnorna som arbetar där, och som fick barnen att tro på sig själva.
– Det var framför allt Frinavets chef Kerstin Wigren, och Elisabeth Andersson, hennes chef, som präglade mig.
– De hjälpte mig dessutom väldigt mycket, till exempel med sommarjobb. Och så fick jag gå en danskurs som ”lön” för att jag startade upp showgruppen på Frinavet, säger hon.
I dag är Frinavets showgrupp väl etablerad. Konceptet går ut på att de äldre eleverna lär de yngre eleverna att dansa. Och dansen är avancerad.
– Men det handlar också om att lära ungarna att tro på och känna kärlek till sig själva.
Melinda Jacobsson är övertygad om kraften som finns i dans. Just nu sitter hon i diskussioner med Lunnevads folkhögskola i Östergötland om att inleda ett samarbete.
– Tanken är koppla dansen till community work. Ett jätteintressant projekt, .
Men att flytta hem till Norrköping är inte aktuellt.
– Jag har min bas och sambo i Malmö. Och jag trivs där, säger hon.