”Det ska göra ont.” Det var svaret som den manliga gynekologen gav Elina vid undersökningen. Hon är en av alla kvinnor som har hört av sig till Dagens ETC efter vår efterlysning av era gyn-historier.
Påfallande många berättelser gäller just manliga gynekologer. Det handlar om gynekologer som är hårdhänta, dåligt pålästa och som inte visar någon medkänsla – men också om guldkorn som lyssnat och tagit sig tid.
I Elinas fall gällde det ett återbesök efter konstaterade cellförändringar. Hon kom till gynekologen med oro och tusen frågor i huvudet. Men istället för att svara på hennes frågor uppmanade läkaren henne att ta plats i gynstolen. Där påbörjade han en hårdhänt undersökning som inte slutade trots att hon sa att det gjorde ont. Först när Elina knep ihop benen avslutade gynekologen undersökningen.
– Det kändes som ett övergrepp när jag gick därifrån, just för att han inte lyssnade på mig, säger hon.
Kluven inställning
Rätten att kräva en kvinnlig gynekolog debatteras med jämna mellanrum. Elina är kluven till en sådan regel eftersom det i förlängningen riskerar att leda till krav på att exempelvis få välja bort invandrade eller kvinnliga läkare.
– Men om det finns en regel inom primärvården om att man själv får välja läkare så ser jag inte varför det ska vara någon skillnad för att välja gynekolog. Då borde rätten att välja gynekolog nästan väga tyngre eftersom det är en situation där man redan är utsatt. Man är inte så stursk när man ligger där med benen i vädret.
Väljer alltid en kvinna
Även Sara har dåliga erfarenheter. När hon sökte upp gynekologenheten på sitt sjukhus för att göra en sterilisering blev hon bemött av total okunskap. Den äldre manliga gynekologen talade om för henne att hon aldrig mer skulle kunna njuta av sex om hon genomförde ingreppet. Skälet var, som läkaren sa, att ”kvinnors sexualitet ligger i vetskapen om att kunna få barn. Kan man inte få barn kan man inte heller som kvinna njuta av sex.”
– I vanliga fall brukar jag inte ha svårt för att säga emot direkt, men jag blev så ställd när en 60-plus-farbror som måste ha jobbat länge är så dåligt insatt i hur tjejers sexlust fungerar, säger hon.
Sedan dess ber Sara alltid att få bli undersökt av någon av de kvinnliga gynekologerna på avdelningen, och det har fungerat bra.
– Kvinnorna har själva fött barn och kan relatera på ett annat sätt, säger hon.
”Tittade inte ens på mig”
37-åringa Kristin sökte för 15 år sedan akut för svåra smärtor i buken. Under sin tid på sjukhuset hann hon möta två manliga gynekologer, som var fullständigt olika i sitt bemötande. Den första beskriver hon som en ängel.
– Jag kom in akut och hade inte en aning om vad som var fel. Men hela hans sätt att vara gjorde det enklare. Det var helt klart avgörande för hur jag har hanterat allt annat sedan. Han var försiktig, empatisk, inlyssnande och hade förståelse för att jag var i en utsatt situation, säger hon.
Kristin opererades akut. Men när hon vaknade upp ur narkosen var gynekologen som undersökt henne borta. Istället stod där en annan manlig gynekolog som berättade hon drabbats av endometrios, som troligen gått så långt att hon aldrig kommer att kunna få barn.
– Jag hade tusen frågor, men han tittade inte ens på mig. De var ett helt team, men ingen gav mig så mycket som en klapp på axeln. För mig var det ett väldigt omvälvande besked. Jag var 23 år och hade aldrig hört talas om sjukdomen, och att då få beskedet att jag inte kan bli mamma kastat i ansiktet var fruktansvärt, säger hon.