De skriver att mycket kompetens har ”valt att lämna företaget eller allt oftare tvingats iväg de senaste åren”, att den ”organisatoriska tilliten är sämst i hela staden” samt att ”missnöjet växer dag för dag”. De förväntar sig att ”i vanlig ordning viftas bort som rättshaverister”, men kan inte längre tigande se på hur ”bolaget nedmonteras och kollegor tvingas iväg när de inte längre står ut med den sanktionerade mobbingen”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De som inte passar in blir utmobbade
Bengt-Göran Dalman lämnade Göteborg energi 2014, efter att ha varit produktionschef på högsta nivå.
– Det var det närmaste en diktatur jag varit. De som inte passar in blir utmobbade. Det kommer hela tiden pö om pö. Man märker att ledningskollegor börja samarbeta för att få en att komma ur balans. Hela stämningen blir fientlig. Det är svårt att sätta exakta ord på, säger han.
Bengt-Göran Dalman berättar att han hamnade i en situation som blev ohållbar och därför bestämde sig för att lämna. I dag har han en egen konsultverksamhet och är tacksam för att han slutade på Göteborg energi efter några jobbiga sista år, då han hade svårt att få gehör hos ledningen.
– Vi kunde inte göra ett så bra jobb som vi skulle kunna ha gjort. Det ledde till lite mindre engagerade arbetare, även om jag tyckte att de gjorde ett fantastiskt jobb och var lojala.
"Ville har bort mig"
ETC Göteborg har pratat med ytterligare en chef som nyligen lämnat bolaget.
– Jag hade ett par år innan insett att ledningen ville ha bort mig. Jag kände mig oerhört tydligt mobbad. Mina åsikter och förslag totalt negligerades, säger hen och tillägger att åsikter som var emot ledningens aldrig blev accepterade.
När hen uppvaktades av ett annat företag var det ett snabbt beslut att sluta på Göteborg energi.
– Vi nådde våra mål och jag var en populär chef. Men när jag kom till löneförhandlingen så hette det att jag inte hade gjort mitt jobb. Jag skulle ha sagt ja till allt, flinat med och klagat på mina medarbetare. Då hade jag haft en bra resa, säger hen och tillägger att det inte var den gynnsamma arbetsmarknaden som fick hen att sluta, men den gjorde det enklare.
Bristande förtroende
Göteborg Energis medarbetarenkäter för de senaste fem åren visar att förtroendet för ledningen har varit svajigt. 2012 framgår det väldigt tydligt att många av medarbetarna var missnöjda med hur bolaget omorganiserats. De uttryckte det i termer som ”rörigt”, ”katastrof”, ”många radikala förändringar samtidigt” och ”kaosperioden bara löper på och löper på”. I samma enkät signalerar de anställda en brist på riktning. ”Osäkerhet på vad varumärket står för i framtiden” och ”saknar den röda tråden” var några av kommentarerna.
Året därpå backade förtroendet för ledningen ytterligare. I sammanställningen av medarbetarnas svar konstaterades att ”förtroendet för ledningen ligger nu mycket lågt”. Tilliten året efter ökar ”en aning”, men ”förtroendet för hur GE leds, stoltheten och rekommenderar GE som arbetsgivare ligger, trots kraftig förbättring, fortfarande på en låg nivå”. 2015 ändrades utformningen av bolagets medarbetarenkät, och det är något svårare att utläsa hur förtroendet för ledningen ser ut, men ungefär en fjärdedel av medarbetarna (exklusive cheferna) håller inte med om påståendet att ”ledningen fångar upp viktig information från medarbetare”, och betydligt fler lutar åt det hållet på en femgradig skala. Mindre än fem procent tyckte att ledningen lyckades fånga upp viktig information från medarbetarna 2015 och 2016.
Kritiken togs bort
2015 gick det inte heller längre att skriva egna kommentarer i medarbetarenkäten. Bristen på möjligheten att kritisera ledningen är en av de saker de anonyma medarbetare pekar på. ”Alla ser vad som händer med de som uttrycker avvikande uppfattning. Under våren har dessutom medarbetarforumet börjat censureras och inlägg tagits bort”, skriver de till Stadshus AB.
En anställd som ETC Göteborg har talat med, som också vill vara anonym, berättar att hen fått tre nya chefer inom sitt verksamhetsområde på fem år och att hen upplever att det har varit en hög rotation. Hen har sett att bolaget gått från att vara attraktivt, till en arbetsplats som inte längre på samma sätt kan dra till sig de bästa i branschen.
– Det finns inga konkurrensmedel längre. Förr fanns det resultatlöner, parkeringsförmåner och tjänstebilar. Men allt är borta. Man har haft ett stort projekt med ny och framåt teknik som man lockat med, men i dagsläget finns det ingenting från arbetsgivarens håll som konkurrerar med verksamhet utanför. Det vi haft med innovation och ekomiska incitament är borta nu, säger hen.
Problematiskt
Den anställde berättar att hen, precis som många av kollegorna uttrycker i medarbetarenkäten, är nöjda med medarbetarna och de närmaste cheferna. Men att den höga omsättningen är problematiskt.
– Man har tappat de som sitter med långsiktig kompetens och långsiktiga mål. De sitter väldigt kort tid på sina tjänster och driver inte produkten effektivt nog, säger den anställde.
Hen önskar att kritiken från medarbetarna, både den direkta och genom de fackliga representanterna, tas på allvar eftersom personalsituationen påverkar energibolagets kärnverksamhet och därmed ekonomiska situation.
– Det handlar om långsiktigheten i produkten. Det är en ständig utveckling och ständiga investeringar och hur man ska prioritera rätt för att behålla en lönsam produkt, säger hen.
Uttrycker oro
Budskapet från de fackliga organisationerna går i samma tongångar som de anonyma medarbetarnas. Föreningarna SACO och Vision på Göteborg Energi uttrycker en oro för att Göteborgsbolaget gått från att ses som att ligger i ”framkant” till ett som demonteras, samtidigt som personal med kompetens flyr.
– Vi har ägnat de senaste åren åt att sälja av verksamheter. Vi kan ta biogassatsningen som exempel. Vi gick från att vara den största biogasproducenten till att sälja av det mesta av den verksamheten. Till sist även Gobigas, en utvecklingssatsning som de väljer att plocka ner bit för bit, säger Maria Andersson Iseppi, ordförande för SACO på Göteborg energi.
Fackföreningarna skriver att 62 chefer, som suttit på några av Göteborg energis cirka 100 chefspositioner, har slutat de senaste sex åren. De frågar Stadshus om det kan ses som ett sunt företag.
– Vi har under ett antal år flaggat för det här. Vi har lyft det först internt, till företagsledning och till styrelse, men utan gehör, säger Maria Andersson Iseppi.
De båda facken hoppas nu att Stadshus AB:s styrelse tar ansvar för situationen.
Förvånad över kritiken
Elisabeth Undén (MP), ordförande i styrelsen på Göteborg energi, är förvånad över kritiken från medarbetarna när det gäller företagets riktning.
– Hela energibranschen famlar just nu, men vi gör stora satsningar på Göteborg energi. Vi har precis beslutat att satsa en halv miljard på ett utbyggt fjärrkylanät. Vi ligger i förstudie för en ny fjärrvärmeanläggning för två miljarder, säger hon.
När det gäller kritiken mot ledarstilen på Göteborg energi så har hon hört den förut, från fackligt håll och även genom tidigare anonyma brev.
– Vi tittar alltid på det här när medarbetarenkäten kommer och har specialstuderat den handlingsplan som finns för kränkande behandling. Vi i styrelsen går inte in i de dagliga frågorna, utan ska se över det här strategiskt, säger hon.
"Det är en annan stil på ledarskapet nu, och det kan man ha åsikter om."
Elisabeth Undén (MP), styrelseordförande Göteborg energi.
"Inte normalt"
Hon tycker inte att det är en onormal omsättning på chefer på bolaget över tid.
– Per år så är det inte så många. Vi tycker inte att det är onormal personalomsättning på Göteborg Energi. Det är en annan stil på ledarskapet nu, och det kan man ha åsikter på, säger hon
Elisabeth Undén tillägger att förändringen från ett regionalt bolag till att nu ett större fokus på Göteborg, och de försäljningar det har inneburit, ses som mindre positivt än ett utökande geografiskt. Precis som ett större fokus på ekonomisk lönsamhet.
– Det är klart att det är mer ansträngande och sätter högre krav på medarbetarna när vi säger ”nu kör vi, nu satsar vi och nu köper vi det här”. Det är tråkigare att gå in och vara den chef som går in och säger att ”den här affären inte går med vinst” och att vi måste vara mer restriktiva.
Enligt Elisabet Undén så kommer styrelsen att fortsätta det arbete med att försöka förbättra kulturen på företaget som hon säger att de just nu håller på med och styrelsen har svarat på fackets brev genom ett mejl till alla medarbetare.
Om medarbetarna känner att inte få gehör genom facket, anonyma brev och medarbetarenkäter. Vad ska de göra?
– Då ska de aktivera den plan som finns. De kan gå till facket, sin närmaste chef, sin chefschef och företagshälsan. Någon av dem måste de ha förtroende för. Enligt den information som vi har fått i styrelsen så är det väldigt få sådana här ärenden och då får de ju strukturell hjälp, säger Elisabeth Undén och påpekar även att hon inte tar lätt på frågan, att mobbning alltid är oacceptabel.