”Ur ett kristdemokratiskt perspektiv kan vi aldrig slå oss till ro när en människa lider eller tvingas på flykt”. Så står det i den motion som nu vandrar igenom de kristdemokratiska distrikten runt om i landet och har som mål att i oktober förändra partiledningens syn på bland annat tillfälliga uppehållstillstånd.
I flera tunga distrikt har motionen antagits. Jönköping ställer sig bakom den, Göteborg och Västerbotten likaså. Men i strid med Lars Thunbergs vilja avslogs den i Skåne.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det var väldigt jämnt, men tyvärr röstades det för ett avslag med en liten majoritet. För egen del tycker jag det är viktigt att vi har en human inställning som grund för flyktingpolitiken och att det är människors behov som ska vara styrande. Jag tycker att det är vår kärnpolitik och mer kristdemokratiskt i grunden att ha en human flyktingpolitik, säger han.
Svårt att klara spärren
När Kristdemokraterna samlas i Almedalen i dag gör man det under press. Opinionsundersökningar som visar att de inte skulle klara riksdagsspärren på 4 procent om det vore val i dag duggar tätt, men Lars Thunberg tror inte att just asylpolitiken är frågan som ska få partiet att lyfta. Däremot efterlyser han enighet i leden.
– Jag tycker att det finns en diskussion i partiet nu om att vi behöver en samling och att sluta upp bakom en ny gemensam politik. Det finns ett behov av att samla partiet, det är min bedömning efter att ha pratat med aktiva partimedlemmar.
Hur enade står Kristdemokraterna i dag?
– Riksmedia och politiska kommentatorer vill gärna ge bilden av att det är ett splittrat parti och man målar ut olika företrädare för olika falanger, men jag känner inte igen mig riktigt i den bilden. Det finns olika åsikter i alla partier, men samtidigt finns det en djupt känd önskan att vi behöver få en samling.
Hur har asylpolitiken kunnat bli en fråga där det råder så stor oenighet inom Kristdemokraterna?
– Jag tror att den interna debatten finns inom alla partier och när man får fler medlemmar så är det naturligt att det finns en dynamik i partiet. Frågan om asylpolitiken är en fråga som alla diskuterar hemma vid middagsbordet och som ligger högt upp på agendan, så det är inte konstigt att man får intryck från olika håll och landar i olika uppfattningar. Jag tycker inte att det är så konstigt och är inte orolig för att den här frågan ska slita isär partiet.