I andra delen av Dagens ETC:s kartläggning av pensionerna fokuserar vi på framtidens fattigpensionärer. Experter ser stora grupper människor som kommer befinna sig i en tuff situation när de orangea kuverten till slut ska bli pengar på kontot vid 65-årsdagen.
– Från vårt håll ser vi vissa riskgrupper, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, och fortsätter:
– De som riskerar att få en låg pension är människor som jobbar deltid, där flest är kvinnor och småbarnsföräldrar. Sedan har vi egenföretagare, människor som kommer sent till Sverige och inte hinner arbeta tillräckligt många år, och personer som saknar tjänstepension i sin anställning.
I dag är 31 procent av alla kvinnor och 11 procent av alla män i deltidsanställningar. Eftersom pensionen grundas på den faktiska inkomsten och inte vilken lön man har riskerar det att bli ett hårt slag för framförallt människor i arbetaryrken. Flera ungdomar arbetar dessutom i branscher som inte erbjuder någon tjänstepension, enligt Monica Peterson.
– Arbetar man deltid under väldigt många år kommer det påverka pensionen negativt. Hos egenföretagarna ser vi samma problem som hos många ungdomar, de har ingen tjänstepension och tjänar dessutom generellt sämre än anställda. Vi försöker upplysa egenföretagare om att de själva har hela ansvaret för sin pension, säger Monica Petersson.
Invandrare, sjukskrivna och arbetslösa riskerar alla att hamna i samma situation. Det spelar ingen roll om en invandrare kommer till Sverige vid 40 års ålder och börjar arbeta direkt, tiden som yrkesverksam är för kort för att få en dräglig pension.
– Det här är inte en situation som är specifik för Sverige utan så hårt är livet. Man måste arbeta för att få varor och tjänster, säger Agneta Kruse, nationalekonom vid Lunds universitet.
Dessutom har Sverige i dag en åldrande befolkning. När människor blir äldre är de naturligtvis också en del av systemet en längre tid och får ut mer i pension. Det kan innebära stora ansträngningar på välfärdssystemet i framtiden, menar Agneta Kruse.
– Tiotusenkronorsfrågan är hur det här ska lösas, säger hon.
”Inte en ljus framtid”
I PRO:s rapport ”Ålderdom utan fattigdom” från oktober i år skrivs det varnande om garantipensionen. Det är det grundskydd som finns i Sverige för den som saknar eller har låg inkomstpension. Under 2015 är garantipensionen 7 899 kronor, och i slutet av 2014 var det 786 859 personer som fick den.
– Garantipensionen finansieras via statsbudgeten och där vill jag ge PRO helt rätt. För den som går på garantipension är det inte en särskilt ljus framtid, det systemet är inte gjort för att klara hur mycket som helst, säger Agneta Kruse.
I dagarna lovade regeringen att pensionsåldern ska höjas till nästa val, det är en möjlig lösning, men Agneta Kruse pekar på en viktigare faktor: socialsystemet.
– I dag är inte socialsystemet anpassat för människor som vill arbeta längre. Man kan inte få sjukpenning om man blir sjuk, och man kan inte få a-kassa om man blir arbetslös. Samtidigt så har vi en regering som har höjt skatten för de som arbetar längre efter 65. Politikerna är inte så intresserade av att lösa det här problemet, avslutar hon.