Johanna Marseille har vid flera tillfällen blivit utsatt för brott på grund av att hon är transkvinna. I tre fall gick det så långt att hon anmälde till polisen – men samtliga utredningar lades ner.
Misshandel, skadegörelse och kränkande kommentarer. Johanna Marseille har flera gånger blivit attackerad enbart på grund av att hon är transkvinna. Vid tre tillfällen har brotten varit så grova att hon anmält dem till polisen. Men utan framgång.
– Första gången var för några år sedan. Då blev jag allvarligt misshandlad på en buss och var tvungen att åka till sjukhuset efteråt. Men när jag polisanmälde det kunde de inte hitta några vittnen eller någon gärningsman. Utredningen lades ner efter bara någon vecka, säger Johanna Marseille.
Kastade sten
Vid ett annat tillfälle utsattes hennes hem för skadegörelse. Någon hade kastat sten mot lägenheten och skrivit ”bögjävel” med hundbajs på dörren.
– Då var jag tvungen att säga till polisen att jag visserligen inte är homosexuell, men att det ändå var ett hatbrott riktat mot mig. Överlag känns det som att man ofta är tvungen att förklara för poliserna hur det ligger till och att de inte har någon riktig koll på de här frågorna, säger hon.
Andra gånger har Johanna Marseille inte brytt sig om att anmäla brott som hon blivit utsatt för. Hon tycker att det känns hopplöst när det ändå inte leder någon vart.
– Jag har massor av transvänner som också har råkat ut för våld, och då har det inte heller blivit några åtal. Anmälningarna måste börja tas på större allvar. Att vara hotad på det här sättet leder ju till att mitt liv blir hämmat. Jag undviker att åka tåg när det är mörkt ute, går inte till vissa fester och så vidare.
Johanna Marseille känner att polisen inte visar ett tillräckligt stort intresse för hatbrott mot transpersoner, vilket har lett till att hon tappat förtroendet för rättsväsendet.
– Rent generellt måste utredningar om hatbrott prioriteras högre. Det känns som att man utreder cykelstölder mer ingående än attacker mot transpersoner i dagsläget.
Göra lagen tydligare
Hon tycker att det är principiellt viktigt att förtydliga lagtexten om straffskärpningar, så att transpersoner inkluderas.
– Men det finns också mycket annat som behöver förändras, att bara skriva in oss i lagen räcker inte. Attityden gentemot transpersoner måste bli bättre både i samhället i stort och inom hbtq-rörelsen, säger Johanna Marseille.