BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kolbiten som så frekvent användes som rekvisita under valrörelsen har förvandlats till en skamfläck som – med tanke på dalande opinions- och förtroendesiffror – kan bli svår att tvätta bort. Frågan många nu ställer sig är vad som finns kvar av partiet med storslagna visioner om en grönare och mer solidarisk värld.
Dagens ETC träffar språkröret tillika Sveriges klimatminister i hennes tjänsterum tre dagar innan regeringen aviserar beskedet om att tillåta försäljningen av Vattenfalls omstridda kolgruvor. Men det är ingenting det pratas om nu, att bilden av Sverige som klimatföredöme snart ska omvärderas av storheter som Al Gore. I Utrikesdepartementets korridorer är stämningen snarare uppsluppen. Kvällen innan stod det klart att Sverige får en efterlängtad plats i FN:s säkerhetsråd och politiker och tjänstemän grattar varandra till omröstningssegern.
Isabella Lövin, som hör till dem som kampanjat mest aktivt för att övertyga världen om att Sverige är värd en plats vid diplomatins finbord, är lättad.
– Vi är så värda det, säger hon och betonar att Sverige är FN:s sjätte största biståndsgivare.
Du har tagit över som Åsa Romsons efterträdare under en skandaltyngd och turbulent tid där Miljöpartiet ansetts ha svikit flera av sina hjärtefrågor. Tvekade du någon gång att tacka ja till språkrörsposten?
– Jo, det är klart. Det var ju inte under normala omständigheter som den här frågan kom från valberedningen. Men jag anser att den gröna politiken behövs, så även om det inte var min högsta önskan att bli språkrör är jag glad och stolt att jag har fått partiets förtroende, säger Isabella Lövin.
Samtidigt har väljarnas förtroende för Miljöpartiet rasat. I de senaste opinionsmätningarna har bottennoteringar uppmätts och i några fall hamnar partiet under riksdagsspärren.
Går det att vända trenden?
– Det viktiga är att man ska kunna lita på att Miljöpartiet alltid strävar i den riktning som handlar om miljömässig hållbarhet och solidaritet med människor. Vi har tagit ett unikt stort ansvar genom att sitta i regering under en period när det har varit fler kriser än någon regering har behövt ta tag i i modern tid. Det har inte varit en lätt resa. Men vi har bedömt i olika frågor att om vi inte skulle stanna i regering och om vi inte hade ett inflytande så skulle många beslut ha blivit mycket sämre.
Isabella Lövin, som har en 25 år lång karriär som journalist i ryggen, tror att den känsla av svek som många gröna väljare upplever hade kunnat undvikas om partiet hade haft en annan kommunikationsstrategi.
– Det är ingen hemlighet att jag tycker att kommunikationen i valrörelsen var allt för förenklad och att man gjorde saker till digitala ja- och nej- eller allt- eller inget-frågor. Vi är samhällsbyggare som steg för steg stakar ut vägen och förändrar samhället i en hållbar riktning. Och det är just den här gröna kompassen som är viktig att förmedla.
Satsar på klimatbidrag
Hon lyfter fram flera exempel på vad hon anser att Miljöpartiet lyckats åstadkomma i regeringsställning:
– Sverige tog det största ansvaret per capita i Europa för flyktingar under förra året och vi jobbar nu intensivt med att förbättra mottagandet. På miljöområdet ser vi också den största satsningen i modern tid. Vi satsar på klimatbidrag till kommunerna och på upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammet. Vi satsar på järnvägen och på att skydda hundra nya naturreservat. Det mesta av det här har inte blivit synligt för medborgare ännu, men det kommer det att bli redan nästa år.
Samtidigt som du lyfter fram Sveriges ansvar i flyktingkrisen har tunga remissinstanser kritiserat den nya hårdare asylpolitik som MP nyligen varit med och röstat igenom. Hur tänker du kring det?
– Vi är givetvis inte glada för att Sverige nu ligger på miniminivå. Vi vill att Sverige ska vara ett av de mest generösa länderna i Europa, men framför allt så måste också resten av Europa ta ett ansvar. Och vi måste ha tid att bygga ut kapaciteten för mottagandet för asylsökande.
På MP-kongressen talade du om att ni är visionära realister. Vad innebär det?
– Miljöpartister blir ofta anklagade för att vara världsfrånvända och idealister. Jag hävdar att det är tvärtom. Att vara visionär är att vara realist. Vi lever i ett samhälle med uppenbara problem när det till exempel gäller hur vi misshushållar med naturresurser. För att vi ska komma åt grundorsakerna till problemen krävs det visioner. Och att förespråka en miljövänlig utveckling är inte att vara världsfrånvänd, det är att vara realist och världstillvänd.
Samtidigt har flera miljöpartister uttryckt en oro över att taket blivit lägre när det gäller att vara just visionär och stå upp för partiets grundvärden. Att grön kritik som tidigare var självklar inom partiet nu kallas naiv och populistisk.
– Jag ser att vi är ett parti av stora visioner och där det ska vara högt i tak. Men sen har det varit en intern process i riksdagsgruppen som landat i beslutet att man kan inte låta dem som inte företräder partiets överenskommelser vara särskilda talespersoner. Det var gruppens eget beslut och det är inte att lägga locket på.
När vi kommer in på en av dagens mest omdebatterade frågor, Brexit, är det tydligt att Isabella Lövin – som var verksam som EU-parlamentariker åren 2009-2014 – har starka känslor kring ämnet. Att hon är språkrör för ett parti som länge drev kravet på ett EU-utträde märks inte.
– Jag är väldigt oroad över utvecklingen. Vi behöver en saklig debatt om EU, i Sverige och i Europa. Vi kan inte låta den debatten kidnappas av populister och sen glömma bort de enorma fördelar som finns i ett samarbete. Vi ser nu i land efter land – Spanien, Grekland och nu senast Storbritannien – hur lätt det skapas en stor osäkerhet efter val. Och då ska vi vara väldigt glada att det finns en stabilitet i EU, säger hon.