BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vill du att jag ska svara ärligt på det, sade jag då. Och det ville de, så jag började föra statistik på hur mycket tunga lyft och annat vi gjorde varje dag, berättar Gabriele Tikman, operationssköterska på Mölndals sjukhus.
Gods på uppåt 150 kilo, upplåsta upp till fem timmar i streck i långa operationer och en personalstyrka som gick på knäna är lösryckta delar av Gabrieles och de andra sköterskornas svar. En enkel sammanfattning är att jobbet var alldeles för tungt. Efter insamlande av idéer, omröstningar och många timmars dialog kring bästa lösningarna på problemet fördes förslaget om förkortad arbetstid fram till ledningen.
– Idén kom till hemma i Gun-Britts vardagsrum av oss själva. Vi kallade den ”Toyotamodellen” då Toyota var enda stället vi kände till som hade prövat att gå ner i arbetstid, säger Gabriele.
"Väldigt mycket tyngre"
Till historien hör att Operation 1 sysslar med ortopedisk kirurgi med verktyg av modellen tyngre och grövre. Den vanligaste åkomman är i dag brutna höftben, vilket innebär instrument på kring 100 kilo som ska bäras fram och tillbaka, steriliseras och städas undan.
– Redan första dagen jag kom hit så märkte jag att jobbet var väldigt mycket tyngre, både mentalt och muskulärt, än på andra avdelningar. Samtidigt hade vi samma lön och samma arbetstider som andra operationsavdelningar där det kanske bara används 20 instrument per gång, säger Gabriele.
Effekten var att ingen fastanställd operationssköterska jobbade heltid, utan samtliga hade gått ner på lägre procent för att orka. Inga nya ansökningar kom in och de fick klara dagarna genom inhyrd personal.
– Jag är 63 år nu och hade tänkt gå ner på 80 procent för att orka. Så för mig kom sex timmars arbetsdag som en skänk från ovan, säger Bengt-Arne Andersson, narkossköterska.
Även inom hans fält är jobbet extra tungt på Operation 1.
– Vi har äldre patienter som ofta är multisjuka. Många hade man så sent som på 90-talet inte tänkt tanken på att operera, för det hade aldrig gått. Så det blir många tunga patientlyft av personer som ofta är väldigt sjuka och inte kan hjälpa till själva.
Mår mycket bättre
Rent personligt mår de båda två väldigt mycket bättre i dag, när de har jobbat sex timmar per dag i stället i ett år.
– Förr när jag kom hem så gick jag och lade mig och sov ett par timmar. Det behöver jag inte göra
i dag. Och jag är rent mentalt mycket piggare, säger Bengt-Arne.
– Jag jobbade 75 procent tidigare, det hade aldrig gått annars. Nu jobbar jag heltid och orkar ändå med barn och hem och annat som måste göras, säger Gabriele.
Del av något nyskapande
De är eniga om att vinsten med de förkortade arbetsdagarna är för hela samhället och inte bara för dem som är direkt berörda.
– Det är till nytta för hela Västra Götalandsregionen då det har minskat både personalomsättning och köer enormt, säger Bengt-Arne.
De båda tycker dessutom att det är roligt att vara delaktiga i något nyskapande som har skapat stor internationellt intresse.
– Jag tror att det här är framtiden, och det är fantastiskt att få vara delaktig. I alla fall i tunga yrken så tror jag att vi kommer att se många som följer efter, säger Gabriele.