ETC Göteborg har talat med två av arrangörerna, Hoda Selim och Karwan Faraj. Bakgrunden till manifestationen är mordet på lärarvikarien, som avrättades av två maskerade män utanför skolan där han jobbade.
– Samtidigt som Karwan tillsammans med en annan kille arrangerade en manifestation efter mordet så funderade jag mycket på hur vi skulle kunna lyfta de här frågorna till en högre nivå. Att det inte bara stannar i en stadsdel. Då tänkte jag en stor manifestationinne i stan där man involverar hela Göteborg, säger Hoda Selim.
Därför bjöd hon in till ett möte, där 60 personer kom. Där planerades dels manifestationen, men också en rad krav formulerades.
– Vi ville göra något konkret också. Inte bara gå ut och manifestera utan också ha förslag till politikerna i Göteborg. Det blev direkt diskussioner om att skjutningarna är symptom på andra problem i samhället. Vi kom ganska snabbt fram till att det inte bara handlar om trygghet och våld. Det handlar också om framtidstro och klyftorna i Göteborg, som är en väldigt segregerad stad, säger Karwan Faraj.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kräver omfördelning
Därför kommer manifestationens krav att fokusera på resursfördelning och på att minska segregationen. Under den senaste tiden har politiker på såväl nationell som lokal nivå presenterat stora satsningar på hur våldet ska stoppas. Det senaste var alliansen i Göteborg som i sitt budgetförslag för 2018 satsar över 30 miljoner på ökad trygghet. Men Karwan Faraj menar att det inte är en lösning.
– Frågan kan inte stanna vid straff, lagföring och övervakning bara. Det kommer inte lösa problemen långsiktigt. Det är alla medvetna om. Det krävs helt andra typer av insatser än fler poliser och fler kameror. Jag tror att man måste satsa socialt — på fritid, skola, arbete och föreningslivet, säger Karwan Faraj.
Erbjuda ett alternativ
– Vi måste fundera på hur samhället kan erbjuda attraktivare val för barn och ungdomar som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet, säger Hoda Selim.
Att många unga idag söker sig till de kriminella gängen beror på att de erbjuder en samhörighet, möjligheten att få status och tjäna pengar. Något som många upplever inte finns i resten av samhället, menar de.
– Delar av de ungdomar vi inte fångar upp via skola, fritid, föreningsliv, socialtjänst och så vidare kommer fångas upp av de kriminella gängen istället, säger Karwan Faraj.
Även för framtiden
Efter manifestaionen kommer arbetet för att få igenom de politiska kraven att fortsätta.
– Vi vill jobba långsiktigt. Vi har inte bestämt oss för någon specifik metod eller arbetssätt, men vi vill tillsammans komma in där besluten fattas. Där vi kan påverka besluten. Jag hoppas många ansluter sig och att det blir något riktigt bra den här gången, säger Hoda Selim.