– Jag har varit här på Trollbäckens förskola i fem år och pluggat i två och ett halvt innan. Jag har alltid gillat barn och trivdes direkt redan när jag kom ut på praktik, säger han.
– Jag skulle vikariera i 14 dagar var det tänkt. Jag hade pluggat till undersköterska på gymnasiet, men det var svårt med jobb. Det var 2001 och jag har blivit kvar i yrket sedan dess. Men jag har studerat vid sidan av och har full utbildning, förklarar Martin.
Då färre än var fjärde anställd inom förskolorna är män är det väldigt ovanligt att det som på Trollbäcken finns två stycken som jobbar tillsammans.
– Jag tror att den största orsaken är en djupt rotad tradition av att det är kvinnor som tar hand om barn, säger Martin.
– Det syns redan på utbildningen. På min första termin var vi två män. På den andre var det bara jag, fortsätter Jimmy.
Inga märkliga blickar från föräldrar
Traditionens makt är stor. Men ingen av dem har känt av att någon har tyckt att de har ett ”omanligt” yrke eller något sådant.
– Nej, men när jag började så pratades det fortfarande om ”moderlighet” till exempel, vilket kunde irritera mig. I dag är det ändå mer fokus på utveckling och utbildning.
Varken Jimmy eller Martin anser att de någonsin har fått märkliga blickar eller annat från föräldrar på grund av sitt kön. Men enskilda händelser har ändå satt spår. 2014 greps och dömdes en 21-årig manlig förskolepraktikant som hade förgripit sig på 14 barn på en förskola i Högsby kommun.
– Då fick vi med bestämdhet veta att vi som män inte fick byta blöjor själva. Och jag tycker det är en stor skandal att de inte stod upp för oss som hade varit här länge då. Vi blev ju misstänkliggjorda i grupp, vilket kvinnliga kollegor aldrig skulle bli. Det finns ju tyvärr kvinnor också som kränker barn på annat sätt, säger Martin.
Jimmy å sin sida känner aldrig att han har misstänkliggjorts för något. Men håller med om att problematiken säkert kan vara avskräckande för en del män att välja yrket.
De båda anser att mångfald i alla former är bra för barnen på en förskola, men att kompetens och inte kön ska avgöra.
– Det är gött att bara få bli sedd som förskolelärare och inte ”manlig förskolelärare”. Men samtidigt så tycker jag ju att vi bör få in fler killar. Men det är för att mångfald på alla arbetsplatser är bra, inte att vi skulle sköta jobbet så speciellt annorlunda som män, säger Martin.
Några speciella tips för att locka in fler män i yrket har de inte.
– Men, visst. Det är ju ett kvinnodominerat yrke, och sådana prioriteras inte av gubbar på kontor. Så det kanske skulle börja där, säger Martin.