Men det stämmer inte överens med verkligheten, påpekar Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi vid Göteborgs universitet.
– Det handlar om en kultur vi har och det har jag inga synpunkter på. Man kan ju ha regler för vad man anser att man ska göra, men man kan inte åberopa någon mikrobiologi. Historiskt sett kommer detta från hygieneran under tidiga 1900-talet och handlar om magiska föreställningar. Det är ungefär som att man tänker sig att man blir väldigt frisk av att gå i skogen, men det har inget att göra med sjukdom och riktiga mikrober, säger Agnes Wold till Dagens ETC.
Fler bakterier på våt hud
Hon debatterade ämnet i P1 förra veckan och förklarade då att fukt leder till större baktierietillxäxt på huden, och inte tvärtom. Vid tvättning av kroppen rivs dessutom eventuella småsår upp och ökar antalet bakterier ytterligare. Inte heller finns det någon mikrobiologisk vetenskap bakom kraven om att duscha naken eller undvika underkläder under badkläderna.
– Man har mycket färre bakterier i exempelvis kalsongerna än på huden så det är ingen fara ur mikrobakteriell synpunkt. Sedan finns det också klor i bassängen och hela grejen med klor är att det dödar bakterier och håller nere bakterietalen.
Oavsett mikrobiologi är frågan om dusch innan bad ständigt aktuell och känslorna svallar i kommentarsforum och på insändarsidor.
”För ett antal år sedan föreslog jag bojkott av alla bad där man inte duschade naken. Tyvärr blev jag ensam om den bojkotten”, skriver signaturen ”Jan” i en insändare i Danderyds Nyheter.
I Norra Skåne beskriver ”Lars Nord, fritänkare” ungdomars dåliga duschdisciplin och slår fast att ”bada i bassängerna känns lite motbjudande, då alla bakterier från underlivet blir avsköljda i badvattnet”.
– Vi har otroligt djupa föreställningar om vatten som renande. Det är därför folk blir så upprörda. Inom åtminstone judendom, kristendom och islam finns detta tvättande. Det handlar till exempel om rituellt tvättande innan man pratar med Gud, om heliga källor och att man ska tvätta liket när folk dött. Om man för 100 år sedan inte tvättat liket innan begravning hade folk säkert blivit fruktansvärt upprörda, men det spelar naturligtvis ingen roll om du ändå ska ner i jorden.
Kampanjer på många språk
I mitten av oktober drog badhusen på småländska höglandet igång en kampanj för att få folk att duscha innan bad, men den är långt ifrån unik. Olika lokala kampanjer förekommer årligen och 2016 gick landets badhus ihop i en rikstäckande. Informationen i kampanjerna är ofta skrivna på flera olika språk.
– I vårt samhälle vill vi gärna tro att just våra hygienregler har något att göra med mikrobiologi och sjukdomar. Det har de ytterst sällan. De har funnits länge och levt ett eget liv så att säga. Det finns en väldigt intressant bok av Mary Douglas, ”Renhet och fara”. Hon reste runt i alla kulturer och såg att alla var besatta av vad som är rent och smutsigt. Gemensamt för alla kulturer är att man anser folk från andra kulturer vara smutsiga.