BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Läs också: Löfven släppte solidariteten – det tog bara sex månader
Ut med de gamla, in med de nya
I januari valdes favorittippade Anna Kinberg Batra till Moderaternas nya partiledare. Några månader senare var det dags för Kristdemokraterna att göra samma sak, och Ebba Busch Thor tog därmed över efter Göran Hägglund. Gemensamt för de båda nya partiledarna är att de tidigt gjorde klart att kvinnligt ledarskap inte innebär en mjukare hållning, snarare tvärtom.
Det spekulerades i att även Folkpartiet skulle välja ny partiledare. Men deras förnyelse bestod i stället av namnbytet till Liberalerna.
Överenskommelsen som föll
Förra året slutade med den historiska uppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna, Decemberöverenskommelsen. Men det hann inte ens gå ett år innan DÖ dog. När Kristdemokraterna hade sitt årsmöte i oktober beslutade de att hoppa av överenskommelsen, och då menade Anna Kinberg Batra att DÖ därmed var upphävd. De övriga borgerliga partierna höll med – och ännu vet ingen säkert vad det kommer att innebära för en minoritetsregerings möjligheter att regera.
Den öppna famnen stängdes
Precis som övriga europeiska länder har Sverige 2015 präglats av kriget i framför allt Syrien. Eller åtminstone har den politiska debatten gjort det. Då över 150 000 människor flytt till Sverige har partierna de senaste månaderna tävlat i att lägga fram förslag som ska få färre människor att vilja komma hit. I september pratade Stefan Löfven om ett Europa som inte bygger murar, för att några veckor senare tillsammans med en gråtande Åsa Romson presentera en migrationspolitik som fick Sverigedemokraterna att jubla.
Slutet för avtalet med Saudiarabien
I början av året gjorde Margot Wallström vad regeringen lovat – förde en feministisk utrikespolitik. Det fick delar av omvärlden att rasa. Särskilt Saudiarabien. Först kritiserade Wallström landet för bristande mänskliga rättigheter, varefter hon portades från Arabförbundets möte i Kairo, och sedan meddelande regeringen att det kritiserade militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien bryts.
Tre döda efter rasistiskt terrordåd i Trollhättan
Den 22 oktober går 21-årige Anton Lundin Pettersson in på en skola i Kronogården i Trollhättan, och hugger flera personer med kniv. En 17-årig elev dör, liksom en elevassistent. Efter några veckor dör även en lärare till följd av skadorna. Samtliga offer har bakgrund från andra länder, och kort efter attacken står det klart att motivet var rasistiskt, och att det räknas som ett hatbrott.
Sture Bergwall slipper fortsatt vård
”Fri! Fri på riktigt!” De orden skrev Sture Bergwall på twitter den 16 april efter att förvaltningsrätten i Falun beslutat att han inte längre behöver vård, utan skrivs ut från rättspsykiatrin. Därmed avslutades en flera år lång kamp, och en av Sveriges största rättsskandaler. I 23 år vårdades Sture Bergwall inom rättspsykiatrin, dömd för åtta mord. 2008 tog han inför journalisten Hannes Råstam tillbaka sina erkännanden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Läs också: Löfven släppte solidariteten – det tog bara sex månader
Styrränta under noll infördes
I februari införde Riksbanken för första gången någonsin en negativ ränta, eller minusränta som det ofta kallas. Syftet var framförallt att öka inflationen. Vissa bedömare kallade det för experiment, samtidigt som andra menade att agerandet var rimligt. Dock kritiserades Riksbankens beslut för att en minusränta innebär att bolåneräntorna är fortsatt låga – vilket i sin tur ökar risken för bostadsbubbla. Detta samtidigt som priserna på bostadsrätter i storstäderna har fortsatt stiga hela året.
Ökad hotnivå och jakt efter oskyldig
För första gången sedan 2010 höjde Säpo hotnivån från tre till fyra på en femgradig skala. Anledningen var inte bara händelserna i Paris, utan också ”konkreta hot mot Sverige”, enligt Säpos chef Anders Thornberg. Och under några novemberdagar kunde svenskarna sedan via media följa Säpos jakt på en misstänkt terrorist. En bild på honom publicerades och strax därefter greps en 22-årig man i Boliden – som bara något dygn senare visade sig vara oskyldig.
Socialdemokraterna mindre än någonsin
Ny bottennivå. Så lät det ett antal gånger under året när resultatet för Socialdemokraterna i olika opinionsundersökningar presenterades. Senast den 22 december visade den sammanvägda opinionsmätning som Novus tagit fram för Sveriges radio att S bara skulle få 25,3 procent av rösterna. Ett nytt bottenrekord. Samtidigt har Sverigedemokraterna växt. I SCB:s senaste mätning får de nästan 20 procent av rösterna.