BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Först var tanken att alla forskare skulle berätta om sina områden men besökarna förstod inte vad de menade för de använde för svåra ord och berättade bara sin egen smala bit. Dessutom var de inte så intresserade av att berätta om sin forskning utan sprang och gömde sig när jag kom med grupperna i korridorerna. Det slutade med att jag satte mig in i deras forskningsområden också och började hålla mer av en enmansshow, säger han.
Djuren fascinerar
Han skrev sin doktorsavhandling om talltitans kärleksliv och började därefter arbeta på universitetets informationsavdelning. Så småningom saknade han att arbeta med djur och för Havets hus räkning åkte han till Storbritannien för att besöka stora akvarier. Han såg hur mycket barnen uppskattade att titta på djur men tyckte att verksamheterna handlade för mycket om souvenirförsäljning och för lite om kunskapsförmedling. Studiebesöken inspirerade honom till att starta någonting liknande i Göteborg och när han kom hem började han skissa på ett “kunskapens hus” med akvarier, terrarier och regnskogsliknande miljöer.
– Men alla sa att det bara var att glömma. De trodde inte att jag skulle kunna få ihop de miljoner som krävdes, men så småningom nappade både universitetet, Chalmers och Göran Johansson på idén, säger han.
Det bestämdes att vetenskapscentrumet skulle ligga i anslutning till Liseberg och den 8 juni 2001 öppnade Universeum för allmänheten. På invigningsdagen guidade Jan Westin bland annat kungen bland papegojor, hajar och huggormar. Sedan dess har han arbetat med att förklara djurens beteenden för stora och små besökare.
– Det som fascinerar mig är djurens enorma form- och funktionsvariationer. Hur evolutionen fungerar och hur arterna är anpassade till sina olika livsmiljöer. Jag har alltid försökt väcka människors djur- och naturintresse för det grämer mig när folk inte förstår hur fascinerande det är, säger Jan Westin.
Ibland hände det att människor ringde till Universeum och ville att de skulle ta hand om skadade eller sjuka djur. Jan Westin har sett vattensköldpaddor som fötts upp som landsköldpaddor eftersom ägarna inte vetat bättre, och en gång kom det in en leguan vars benstomme var som gummi eftersom den hade fötts upp på ostburgare. Universeum kunde inte ta emot alla djur och många av dem fick avlivas, så när Jan Westin gick i pension förra våren bestämde han sig för att lägga sin tid på att rädda djur, både hotade individer och arter.
Tar över Fågelcentralen
Passande nog hörde Göteborgs ornitologiska förening av sig och undrade om han ville engagera sig i Fågelcentralen strax utanför Kungälv. Det är där han möter upp en kylslagen förmiddag i februari. Just nu är det lågsäsong eftersom flyttfåglarna fortfarande är utomlands men i en av inhägnaderna vankar en skadad kanadagås och i en utomhusbassäng simmar en knölsvan som gjort illa foten i en kraschlandning. En krasslig kattuggla spanar uppifrån en trädstam och en skata utan skärt flygtränar i en av de stora flygburarna. Hit kommer ungefär 1 500 fåglar varje år och de flesta skadorna är orsakade av människor – de tar emot duvor som blivit påkörda, ugglor som fastnat i skorstenar eller måsar som fått fjädrarna täckta av olja.
Fågelcentralen har funnits i trettio år men när Jan Westin kom in i bilden var verksamheten nedläggningshotad eftersom pengarna var slut och entusiasten Tommy Järås skulle gå i pension. Nu lägger Jan Westin mycket av sin tid på att säkerställa framtidens försörjning och få människor att förstå hur viktig verksamheten är. Han kontaktar företag för att få hjälp med alltifrån foder till en ny utomhuspool och sedan några veckor tillbaka står en container i Slottskogen där förbipasserande kan lära sig mer om Fågelcentralen och hur man kan stötta verksamheten. Föreningen behöver pengar för att rusta upp husen som börjar bli rejält nedgångna och de vill anställa en föreståndare som ska ansvara för verksamheten.
– Om vi fick in mer pengar skulle vi också ha råd att ta hjälp av veterinärer oftare. En del fåglar som kommer in idag är så skadade att vi inte kan ta hand om dem utan de måste avlivas, säger Jan Westin.
Vill bygga publik central
Engagemanget på Fågelcentralen är inte hans enda kamp för att rädda djur. Samma morgon som vi ses har han skickat ett mejl till Svalbards regering om att han vill sätta upp ett räddningscentrum för isbjörnar där. Han vill bygga fler stora djursjukhus för herrelösa djur och förhandlar med en researrangör om att ordna safariresor till Afrika med honom som guide. I framtiden vill han dessutom sätta upp en publik fågelcentral i Slottskogen där människor ska kunna lämna in skadade fåglar och följa deras rehabilitering.
– Jag upplever att det finns ett stort naturintresse och att de flesta människor vill ha ett rikt djurliv. Men trots att man vill omges av vacker fågelsång när våren kommer gör man ingenting för att bevara fågellivet. Jag önskar att fler skulle dra sitt strå till stacken, säger han.