Visst blev det applåder och jubel på Socialdemokraternas valvaka när Stefan Löfven klev upp på scenen. Alliansen och framför allt Moderaterna har förlorat det här valet. Det blir regeringsskifte och Stefan Löfven är den som får uppgiften att bilda regering.
– Svenska folket har krävt förändring och svenska folket ska få förändring, sade Stefan Löfven.
Och det var också det som partsekreterare Carin Jämtin ville fokusera på.
– Det är tydligt att svenska folket vill ha en ny regering. Vi kommer att ta ansvar för att göra det yttersta för att det blir verklighet, sade hon till Dagens ETC.
”Betyder otroligt mycket”
Även Marita Ulvskog, EU-parlamentariker och tidigare kulturminister, är inne på samma linje.
– Resultatet betyder att vi får ett maktskifte i Sverige efter åtta år med Reinfeldt och company, så det betyder otroligt mycket för oss som parti, men för folk som bor i Sverige betyder det att det finns hopp, säger hon.
Men Socialdemokraterna ökar bara marginellt jämfört med valet 2010. Så här dåliga resultat har inte Socialdemokraterna gjort sedan den allmänna rösträtten infördes. Och därför kan inte S vara nöjda, enligt den tidigare partiledaren Håkan Juholt.
– Det finns väldigt få vinnare i det här valet. Det är egentligen bara SD som kan kalla sig segrare, säger han.
Inte heller Marita Ulvskog är nöjd.
– Vi är aldrig nöjda. Det är inte vår grej. Vi hade en ambition om 35 procent. Dit nådde vi inte och det är klart att det hade varit bättre om vi hade varit ett 35-procentsparti. Men det viktiga är ändå att vi får maktskifte.
Mycket osäkert
Nu väntar förhandlingar. Fortfarande är det mycket osäkert hur en regering kommer att se ut. Sverigedemokraternas vågmästarroll med 13 procent av rösterna gör det svårt för Stefan Löfven.
– Nu råkar vi ha en av Sveriges absolut bästa fackliga förhandlare som statsminister. Så är det i politik och jag tror att han kommer att klara uppgiften väldigt bra, säger Marita Ulvskog.
Miljöpartiet har ju hela tiden lyfts fram som det självklara samarbetspartiet i en regering. Men MP tappar jämfört med valet 2010 och S kommer att behöva stöd från fler håll. Hittills har S inte lovat någonting när det gäller att släppa in Vänsterpartiet i en regering och det är fortfarande inte självklart.
– Vi har sträckt ut handen åt två håll – både till Vänsterpartiet, som vi arbetar alldeles utmärkt med, men det har vi har också genom tiderna gjort med både Folkpartiet och Centerpartiet. Vi har ett bra samarbete med alla de partierna, säger Carin Jämtin.
Thomas Bodström, tidigare justitieminister, säger att en mittenregering är det självklara valet för att stänga SD ute.
– Jag förstår att allianspartierna har hållit ihop under valrörelsen. Men nu är det ett annat läge och nu gäller det att tänka nytt, säger han till SVT.
– Det viktigaste nu är att vi får en stark regering.