– Det har varit en väldigt stor mediebevakning under de här dagarna och det är olika säkerhetsaspekter som är nya, men det är kombinerat med stor arbetsglädje, säger hon.
Varför blev du vald till minister, tror du själv?
– Jag tror att de erfarenheter som jag har med mig från den kommunala nivån kommer till nytta i den här regeringen. Jag har jobbat mycket med hedersrelaterat förtryck och våld i nära relationer, vilka är oerhört viktiga jämställdhetsfrågor.
Vill göra mer
Vid sitt första tal som minister tog hon tillfället i akt att lyfta fram just sitt stora engagemang för hedersproblematiken i Sverige.
– Under min tid som borgarråd tog vi fram stadens första program mot hedersrelaterat förtryck och vi har genomfört stora utbildningsinsatser för anställda i Stockholm, särskilt inom skolan och socialtjänsten, berättar hon.
Men alla har inte varit lika imponerade.
När jag pratade med Leila Qaraee, ordförande för Kvinnors Nätverk, så var hon besviken över att du inte gjort så mycket i hedersfrågan under din tid som borgarråd, hur kan uppfattningarna vara så olika?
– Det är förstås tråkigt att hon uppfattar det så. Jag tycker att vi har gjort mycket, men samtidigt – är vi i mål? Absolut inte, det finns mycket mer vi behöver göra och det är därför den här frågan är så viktig för mig. Så jag har stor förståelse för henne och att hon tycker att vi kan göra mer.
Hbtq-fokus
Åsa Lindhagen har som jämställdhetsminister även ansvar för hbtq- och diskrimineringsfrågor. Som hbtq-person har hon själv en bra ingång för att kunna arbeta med de frågorna, menar hon.
– Det har ju gjort att jag har en förståelse för hur det kan vara att stå utanför majoritetssamhället när det gäller normer. Det finns erfarenheter jag har med mig, till exempel en komma ut-process, som är nyttiga och ger en stark känsla av att vi på sikt ska ha ett samhälle där vi inte kommer behöva några komma ut-processer, säger hon.
Vad är det första du tänker göra för att motverka diskriminering av just hbtq-personer?
– Jag tycker att vi behöver titta på arbetslivet. Om man tittar på till exempel metoo-revolutionen förra hösten, så är det ju uppdelat mycket i yrkeskategorier. Så att ha ett aktivt diskrimineringsarbete på våra arbetsplatser är väldigt viktigt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Regeringsbildningen kom till efter ett stort kaos i inrikespolitiken. Det slutade med att Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet enades om ett program med 73 punkter som ska genomföras. Bland annat ska Rut-avdraget tredubblas, något som kritiker menar är ett hårt slag mot jämställdheten och som skapar ökade klassklyftor.
– Det är ju en överenskommelse vi har gjort mellan partierna och då gäller det att ge och ta på olika sätt, säger Åsa Lindhagen.
Tycker du själv att rutavdraget ska tredubblas?
– Jag har inga synpunkter på det utan det får jag återkomma till i så fall. Jag har inte reflekterat kring det.
Tog bort stöd till prostituerade
För snart tre år sedan hamnade Åsa Lindhagen i ordentligt blåsväder då hon beslutade att ta bort stödet för brukarna på Mikamottagningen, som arbetar för att hjälpa prostituerade, och i stället ägna sig mer åt uppsökande verksamhet. Detta beslut har tagits upp på nytt av kritiker efter hennes ministerutnämning.
– Det var ju en infekterad debatt gällande Mikamottagningen och vi var överens mellan S, MP, Fi och V att vi behöver nå fler personer som befinner sig i prostitution. Det handlade inte om att skära ner på något sätt, säger hon idag.
ROKS, Sveriges kvinnolobby, uppropet #intedinhora och en rad feministiska debattörer höll inte med, men Åsa Lindhagen står på sig att det var ett bra beslut.
– Jag har ju inte de senaste lägesbilderna eftersom jag inte har uppdraget längre, men enligt de rapporter jag fick så nåddes fler personer.
Nu ska då äntligen det rikspolitiska arbetet sätta fart igen i Sverige. Åsa Lindhagen säger att hon är mycket motiverad, men att det också är bråttom.
– Vi är fyra månader efter valet och först nu har vi en regering, så vi kommer sätta fart i arbetet med kraft. Det gäller att jobba fort och det kommer vi att göra.